GAMBIA – YINYOGA & MINDFULNESS i AFRIKA: ÖPPEN

Kursdatum: 16 - 23 november 2018
Plats: Sandele Eco-resort, Gambia, Afrika
Pris: Från 12 800 inkl helpension, boende och all yoga. Återbetalningsbar anm.avgift 1200 kr.
Resor finns med Ving för ca 4000 kr T/R
Status: ÖPPEN. Intresseanmälan via www.inshapetravel.se

Gambia – Yinyoga & Mindfulness

Varmt välkommen att följa med Magdalena Mecweld och Mats Nielsen på en magisk yogaresa där vi vilar oss i form på djupet. Vi har tänkt att det är extra viktigt att resan känns schysst på alla sätt just för att att vi flyger så pass långt. Här resonerar vi kring flygning och yoga.

VAR: Inbäddat bland träden, intill den flera kilometer långa vita palmkantade stranden, ligger detta eco-retreat i Gambia. Vare sig du vill koppla av, svalka dig i  havet eller sola utan trängsel på stranden hjälper den lugna atmosfären dig att varva ner. Strax bredvid stranden finns en speciell ”circle” med tak och utsikt över strand och hav där yogaklasserna kommer att hållas. Vi har även en annan ”circle” inbäddad i skogen med mer skugga som vi nyttjar till yogan.  Dessutom finns det andra utomhusytor att själv hålla till på, retreatet har en total markyta på hela 26 hektar. Ägarnas vision har varit att skapa ett centrum för ansvarsfull turism, hållbarhet och lyxig avkoppling, där kvalitet, förstklassig service och bra mat erbjuds på ett sätt som maximerar nyttan för det lokala samhället. Retreatet har belönats med ”Travel Award for Ethical Tourism”.

VAD: Den här veckan fokuserar på att stärka Yin-energin (lugn&ro)i kroppen och i sinnet. Vår energibuffert fylls på och vi får praktiska verktyg så att vi lättare kan hantera stress och press i vardagslivet. Varje morgon börjar med mindfulnessmeditation ledd av Mats för att sedan övergå i dynamisk Hathayoga ledd av Magdalena. På kvällarna kommer vi att ha långa yinyoga-pass samt meditation. Den här resan är lite annorlunda än våra tidigare resor, ja, det blir skön yoga och meditation och vi kommer att vila oss i form. Men vi vill också implementera det vi har lärt oss hos vår lärare Sayadaw U Tejaniya. Särskilt under timmarna mellan den formella yoga/meditationen. Det vill säga att använda oss av allt som händer under dagen till meditation och mindfulness. Det är dessa verktyg vi vill ge deltagarna. Verktyg som sedan kan användas i deras liv, mönster som blir mer konstruktiva än destruktiva. Som i slutändan kan förändra vår planet. Vad är det annars för mening att yoga och meditera?

Schysst resa

För att en yoga-resa ska kännas schysst enligt oss bör även andra detaljer vara okej. Till exempel att de anställda på stället har schyssta villkor och löner och att vi genom att resa dit hjälper människor lokalt. Eko-retreatet vi ska till drivs med etiska principer, man utbildar och rekryterar folk från byn och man använder lokala material så långt det är möjligt. Det känns schysst hela vägen inifrån hjärtat och ut till våra stela hamstrings att hålla en yoga-retreat på ett sådant ställe.

Och just därför kommer det vara extra skönt att förutom att stretcha ut vår kropp också sola och bada och fylla på det nödvändiga D-vitamnet i den mörkaste november.

FÖR VEM: Denna resa lämpar sig för dig som vill lära dig yoga och meditation av några av de mest kunniga, erkända och erfarna lärarna inom sitt område. Du vill lära känna dig själv och få en skjuts i rätt riktning när det gäller yoga och meditation. Samtidigt vill du upptäcka Gambia och få en inblick i en annan kultur. Du bör vara i relativt god fysisk och psykisk form utan några större skador eller problem, du bör även ha någon form av yoga-erfarenhet (ingen meditations-erfarenhet behövs), men retreaten är anpassad till både nybörjare och avancerade (mejla oss om du är osäker på om du lämpar dig för resan på info@yin-yoga.se)

PRIS: Från 12 800 inklusive helpension all yoga/meditation och boende. Anmälningsavgift (återbetalningsbar) 1200 kr. Läs mer om vad som ingår på Inshapetravel. 

Flyg med Ving ca 4000 kr T/R.

 

Preliminärt dagsprogram:

07.00 Te, kaffe, frukt
07.30-09.30 Yoga och meditation
10.00 Brunch
Fri tid för sol, bad, egna aktiviteter, utflykter etc.
15.30 Afternoon tea med snacks (frivilligt)
16.00-18.00 Yoga och meditation
18.30 Middag

Retreatet

Detta eco-retreat ligger vid en fantastisk oexploaterad strand i södra Gambia. Retreatet har byggts i samarbete med den lokala befolkningen som gynnas av utvecklingen och driften av anläggningen.

Retreatet drivs med etiska principer, med utbildning och rekrytering av lokalt anställda och använder alltså lokala material så långt det är möjligt. Byggnaderna är byggda med ekologisk byggnadsteknik av lokala hantverkare och drivs som en modell för långsiktig hållbarhet. Detta retreat står som modell för ansvarsfull turism i Gambia. The Pathways Foundation arrangerar kurser här på uppdrag av International Centre for Responsible Tourism. Stiftelsen anordnar bland annat många kurser som har att göra med organisatorisk och personlig utveckling och långsiktig hållbarhet. De brittiska ägarna arbetar lokalt och frenetiskt för att påverka landets makthavare och myndigheter för att styra Gambia och dess turistindustri mot allt mer ekologiskt tänkande och långsiktig hållbarhet. Eco-retreatet ger välbehövliga inkomster och arbetstillfällen till området. Det ger också utbildning för att förbättra det lokala kompetensen och ekonomisk utveckling vilket tryggar sysselsättning i framtiden. Retreatet ligger på mark som ägs av den lokala befolkningen. Ca år 2030 kommer marken och allt som är byggd på den helt och hållet gå tillbaka till byn. EN stor del av alla anställda kommer från den närmsta byn Kartong.

YOGAN: Förutom strand, sol och semester får vi smaka på skön Yinyoga, stärkande Hatha och djupgående vipassana/mindfulnessmeditation. Vi kommer även att förkovra oss i filosofi och anatomi. Vi kommer att lära oss att slappna av på djupet och få både inspirerande buddistiska föredrag och magiska sagor berättade för oss.

Magdalena har fördjupat sig i Ashtanga- och Hathayoga de senaste 20 åren men det är Yinyogan som blivit henne signum. Därför kommer fokus att vara på att applicera Yin, vila, avslappning även i den mera Yang-liknande yogaformen. Mats och Magdalena har båda djup kunskap inom vipassana/mindfulnessmeditation.


Strax bredvid stranden finns en speciell ”circle” med tak och utsikt över strand och hav där yogaklasserna kommer att hållas  Vi har även en annan ”circle” inbäddad i skogen med mer skugga som vi nyttjar till yogan.  Dessutom finns det andra utomhusytor att själv hålla till på, retreatet har en total markyta på hela 26 hektar.

BOENDE:

Rummen är rymliga och bekväma. Sängarna är av en ovanlig handgjord design med bekväma madrasser. Varje rum har badrum med dusch, handfat och toalett. I vissa av rummen är toaletten av modern och välkonstruerad komposttyp för att minimera vattenförbrukning och gynna naturen, andra har WC. Några av rummen har havsglimt. Dessa 16 rum används som dubbel-, twin- eller enkelrum.

Husen är byggda med minimalt utnyttjande av cement och trä, istället är de konstruerade av block av komprimerad jord. Denna teknik var tidigare okänd i Gambia och två gambier utbildades i Indien i att utforma och bygga kupoler och valv. Man använder även andra miljövänliga tekniker, bland annat solvärmda varmvattenberedare, solpaneler, vattenåtervinning, regnvattenanvändning och kompostering.

Du kan mot ett tillägg välja att bo i lite lyxigare eco-bungalows, som är 4 st fina runda små hus inbäddade i skogen strax ovanför stranden (ej havsutsikt). Rummen här är spaciösa. Dessa kan med pristillägg bokas som del i trippelrum, men kan även beroende på  gruppstorleken bokas som enkelrum mot ytterligare tillägg.

Retreatets egen restaurant har vällagad mat, både lokala och internationella rätter, till stor del vegetariska. Öl och vin finns i den lilla baren. Servicenivån är god med trevlig och glad personal. På översta våningen finns en öppen takterrass som används av restaurangen vissa perioder.  

Kockarna bjuder dig vällagad mat gjord av lokalt inköpta ekologiska livsmedel. Menyn ändras dagligen och baseras på säsongens tillgängliga produkter.

Fisken kommer från fiskehamnen i närheten och alla grönsaker och örter som används odlas i närområdet.

Köket är känt för sina fantastiska sallader och färskpressad juice.

Hoppas att du följer med oss!

Magdalena och Mats

Anmäl dig via INSHAPETRAVEL 

 

 

 

 

Mats Magda