Yinmagdalenas Jordande Jordsoppa!

Soup2-Magdalena

Den här soppan inspirerades jag ifrån Burma där man ofta äter en liknande soppa till frukost/lunch. Jag skulle kunna äta den varje dag. Jag tröttnar aldrig på den. Den jordar mig och jag känner att alla element balanseras i kroppen. Det är nästan som en varm sallad, eftersom man har i gröna grönsaker i slutet så att de fortfarande är krispiga. Samtidigt har man massa mjuka rotfrukter i. Och nudlar. Och bönor. Och så ingefäran som är mycket bra för jordelementet (ej bra om den är rå men jag brukar ha några strimlor som garnering). Och så ett ägg och tofu om man vill.
Så mumsigt. Ha i det du känner för, eller har hemma. Endast potatis (som rotfrukt) går också bra. Men det är vitlöken och ingefäran som ger den där mumsiga smaken.
Lycka till!

Typ 4 portioner (jag äter den både till kvällen och sen nästa dag till frukost).

Ingredienser:
Grönsaksbuljong (jag använder en ekologisk lantbuljong) – du kan också ha i lite miso-pasta.
Röda linser (ca en dl)
Ingefära, en bit.
Ev ägg att knäcka i soppan.
Tofu om man vill.
Vitlök, några klyftor.
Olika slags rotfrukter, jag brukar ta några morötter, några potatisar, palsternacka, sötpotatis, ev pumpa också.
Olika slags gröna grönsaker. Jag tar det jag har i kylen/frysen; gröna bönor, sockerärtor, broccoli (färsk går också bra så klart). Pak Choi hade jag också i en gång, men verkligen bara i slutet en halv minut.
Lite tomater, alltså kanske bara en stor eller några små..skär i klyftor.
Nudlar. Går bra med vilka som hest, men nu är jag ganska såld på koreanska Sötpotatis-nudlar.
Ev bönor, jag gillar att ha i små svarta färdigkokta bönor.
Koriander
Ev chili.
Soja/fisksås
Kokosfett.
Salt.

Gör så här:
Koka linserna först så att de blir mjuka (det gör inget om de blir grötiga).
Skär vitlök i smala skivor.
Skär tomaten/erna i klyftor.
Riv ingefäran fint.
Skala alla rotfrukter och skär morötter i stänger, dela potatisar och palsternacka etc i mindre kuber.
Skär broccolin – om den är färsk – i små delar.
Blötlägg nudlarna innan, gärna så att de mjuknar.

Stek vitlök och ingefära i kokosfett (eller olja) tills den får lite färg.
Ha i de kokta linserna och tofun.
Häll på vatten, kanske en halvliter. Med buljongen så klart.
Ha i alla rotfrukterna och koka upp allt och koka tills de är mjuka. Ha i den uppklyftade tomaten/erna.

Knäck i ett ägg om du vill och låt vitan stelna.
Nudlarna i bara några minuter (men det gör inget om de blir överkokta).
Ha i de gröna sakerna nu.
Koka upp och låt koka bara en liten stund.

Smaka av med soja, chili, mera salt eller fisksås.
Ha i koriander/mynta eller andra örter.
Klart.

MMmmmums!