storbild-rev2-2-compressed@2x

Yinyoga & Mindfulness, MODUL 2 – (25 tim).

Yinyoga & Mindfulness, MODUL 2 – (25 tim).

För kurstillfällen och anmälan – skrolla ner!

Denna kurs vänder sig till dig som vill fördjupa din kunskap i yinyogan, som vill lära dig att lära ut yinyoga med ett intuitivt och empatiskt sinne där vi dramatiskt kan förbättra vårt eget och våra elevers välmående.

Enkelt beskrivet går mindfulness-meditation ut på att vara här och nu med allt vad det innebär. Att acceptera det som är (eller inte acceptera det som är). Mindfulness lär oss att se våra tankar, känslor och fysiska förnimmelser och de reaktioner som uppkommer gentemot våra tankar, känslor och fysiska förnimmelser och även på livet som det ter sig.

Att ligga eller sitta i de ofta krävande yinyoga-ställningarna ger oss ett utmärkt tillfälle att observera vår mänskliga natur, vår kropp och vårt sinne. Med hjälp av mindfulness-tekniken kan vi hjälpa våra elever att våga vara kvar i ställningarna (eller att veta när de inte bör vara kvar) trots smärtsamma förnimmelser, obehag och känslor som ångest, ilska och irritation. Men även att stanna kvar med känslor av djup glädje och frid.

Föreningen yinyoga & mindfulness kan liknas vid ACT (acceptance, commitment therapy), en mycket populär mindfulnessbaserad-terapi-form som går ut på att hantera tankar och känslor och på så sätt minska stress och lidande. ACT har visat sig vara så pass effektiv att den används vid i de flesta psykiatriska kliniker och även smärtkliniker av bland annat psykolog Fredrik Livheim (se Fredriks CD-skiva som han har skapat tillsammans med Magdalena http://livskompass.se, ).

Fredriks samarbetspartner i ACT, och även medförfattare, legitimerad psykolog och yogalärare, Daniel Ek kommer att hålla föredrag om ACT under kursen och även ge oss övningar. Läs mer om Daniel här.  Daniel och Fredrik har kommit ut med  boken ”Tid att leva” (Natur Kultur 2016). 

Observera att vi inte går igenom positionerna och alla dess varianter (det gör vi i detalj under modul 1) på denna kurs. Fokus här är mindfulness meditation i relation till yinyogan och dess positioner. Kursen innehåller mycket meditation, både teoretiskt och praktiskt.

Utbildningen är 25 timmar varav en del av tiden ägnas åt egenläsning (se obligatorisk läsning nedan). Du får ett fint certifikat efteråt.

Varmt Välkommen till denna spännande kurs!

Kursinnehåll

  • Vad är buddhistisk meditation?
  • Skillnader/likheter med yogisk/buddhistisk meditation.
  • Vad är Mindfulness?
  • Vi utgår från Sati Patthana Sutta (Buddhas grundläggande meditations-instruktioner) som även kallas De Fyra Grunderna av Mindfulness.
  • Hur, när använder vi denna metod i vår undervisning/pedagogik i yinyogan?
  • Hur vi genom vår egen närvaro tar våra elever igenom yinyogans olika skeden.
  • Medberoende eller medkänsla? Att skilja på sina egna och andras känslor.
  • Bra vs. dålig smärta/obekvämlighet i yinyogan/meditationen. När ska vi lyssna och lyda och när ska vi endast lyssna?
  • Meditation. Att sitta, att reflektera, att slappna av.
  • Föredrag och ACT-övningar med leg.psykolog Daniel Ek.

Kursen innehåller mycket meditation och övningar i densamma. Förmiddagarna är tillägnade åt föredrag medan eftermiddagarna ägnas åt meditations-praktik och avslutas med ett Yinyoga pass där vi får erfara hur man praktiskt använder sig av det vi lärt under dagen i yinyoga-undervisning.

Förkunskaper/För vem lämpar sig denna kurs?

Yinyoga modul 1 med Magdalena Mecweld eller motsvarande yinyoga-bakgrund, eller för dig som vill fördjupa dig i mindfulness och dess bakgrund. Du bör kunna yin-ställningar någorlunda väl. Vi går inte igenom positionerna och alla varianter (det gör vi i detalj under modul 1)Läs om vilken bakgrund du bör ha under ”Vanliga frågor om våra utbildningar”. 

Rekommenderad utövning innan kursen:

Vi vill gärna att du har någon form av meditations-erfarenhet. Det kan vara i valfri tradition (yoga eller annan). Har du inte det kan du testa att sitta med Magdalenas, Mats eller någon annans ledda meditationer. Det finns en mindfulness-meditation i Magdalenas app (Vila dig i form) men även här på hemsidan: Här är Mats guidade meditation på kroppen (15 min) och Magdalenas Metta Bhavana (6 min) och här är hennes ledda dagliga meditation. (18 min). 

Litteratur: 

Obligatorisk läsning:

Magdalenas bok ”Vila dig i form med yinyoga”.

Sarah Powers, Insight Yoga, sista delen om Buddha Dhamma.

Välj alla eller endast en av följande böcker: Bhante Guarathana ”Mindfulness in plain English”,  Marie Ericsson ”Kom och se” och/eller Jack Kornfields  ”A Path with heart” .

Icke Obligatorisk läsning:

Michael Stone editor ”Freeing the body, Freeing the mind – Writings on the Connections between Yoga and Buddhism”.

Jack Kornfield, ”A Path With Heart”.

Jon Kabbat Zinn – ”Coming to our senses”.

Bhante Gunarathana ”Satipatthana in plain English”.

Daniel Ek & Fredrik Livheim ” Tid att leva”

Anmälan

Anmälan sker genom att du trycker på ”Anmäl Dig”-ikonen nedan. Det är en anmälningsavgift på 1000 kr som betalas vid anmälan, du har sedan en månad på dig att betala resterande belopp (du kan självklart betala hela beloppet med en gång). Vid utebliven resterande betalning avbokas du automatiskt och förlorar både din plats och anmälningsavgift. Anmälningsavgiften är även en administrativ avgift och betalas alltså ej åter oavsett när avbokning sker. Detta gäller även byte av kurs, modul.
Resterande belopp betalas dock åter om avbokning sker senast 30 dagar innan kursstart. Om avbokning sker senare än 30 dagar innan kursstart betalas resterande belopp endast åter om en ersättare kan fylla din plats, eller vid uppvisande av läkarintyg. LÄS NOGGRANT IGENOM VÅR AVBOKNINGSPLICY! 

VIKTIGT! Vid sjukdom/olycka innan/under kursen kommer det inte att finnas möjlighet att ”ta igen den förlorade tiden” vid ett senare kurstillfälle. Du bör då kontakta ditt försäkringsbolag som oftast hjälper till med omkostnader (om du har rese-försäkring). 

OBSERVERA! Den adress/företagsnamn du skriver i anmälningsformuläret går ej att ändra i efterhand. Så om det är ditt jobb/företag som betalar för kursen bör du fylla i företagets namn i fältet ”företag” och dess adress och ditt namn i fältet ”namn”.

Denna kurs ges endast i Stockholm, på Kundaliniyogacentret och på Yogashala Stockholm (se hotelltips nedan). 

KURSENS TIDER: 

Fre 9:00 – 16:30, lör: 9:00 – 16:30, sön 9:00 – 16:30.

OBSERVERA: Obligatorisk närvaro under HELA kursen krävs för att få diplom!

Särskilda behov: Personer med särskilda behov (hörselskada, rörelsehindring, allvarliga skador, graviditet etc) bör alltid kontakta oss innan kursstart och rådfråga om sitt deltagande på kursen. Wisdom Works AB har rätt att avböja deltagande på kurs om inte eleven hört av sig innan för att försäkra sig om att vi har möjlighet att tillgodose deras särskilda behov.

Boende i närheten av Kundaliniyogacentret/Yogashala i Stockholm

Hotell nära Kundaliniyogacentret: Reimersholme hotell är ett hotell vi inte kan rekommendera pga av mycket låg standard och högt pris. Det ligger dock endast 5 minuters promenad från lokalen http://reimersholmehotel.se/wp/ . Ett mycket bättre hotell är Långholmes Hotell/Vandrarhem  http://langholmen.com, Hotell Malmgården är 15 minuters promenad ifrån Reimersholme. Även Zinkensdamms Vandrarhem är en kort promenad från centret.

Hotell nära Yogashala:   Hotell Malmgården, Hotell Söder, Hornsgatan 66, Zinkensdamms Vandrarhem, många av båtarna längst Söder Mälarstrand är vandrarhem (10 min från shalan).

Airbnb.se har rum i Hornstull och Reimersholme (nära Kundaliniyogacentret) och vid Zinkensdamm, Mariatorget (nära Yogashala).

KURSER

Kursdatum: 3 - 5 april 2020
Plats: Stockholms Kundaliniyogacenter, Reimersholme, Stockholm
Pris: 4300 kr (5375 kr ink.25 % moms).
Status: ÖPPEN, anmäl dig här genom att klistra följande länk eller via kalendern ovan: https://dinkurs.se/appliance/?event_id=62721