Film! Konst & Yinyoga – Marcus Mårtenson hemma i mitt vardagsrum

Marcus_Magdalena_yinyoga

Igår var jag och hälsade på min goda vän Marcus (Mårtenson) i hans ateljé. Marcus är konstnär och hans konst skulle man kunna beskriva som en andlig/psykologiskt inriktad Jan Stenmark. Det är mycket ironi, djupa sanningar, under de utåt sett enkla och roliga bilderna. Han målar med krita på trä. Marcus är numera något så ovanligt som en framgångsrik konstnär och hans alster visas på de främsta gallerierna i Stockholm (och kostar ganska mycket pengar).

Jag lärde känna Marcus i slutet av 90-talet då han och en nära vän, Karin (Victorin) blev ett par och han blev en naturlig del i min närmaste vänskapskrets. Redan då höll Marcus på med sin specifika konst. Inte bara det. Han studerade Jungiansk psykologi, lade tarot-kort och var liksom jag, fascinerad av astrologi. Eller rättare sagt, fascinerad av det mänskliga psyket, av vår mänskliga natur. Jag och Karin pluggade Socialantropologi på universitetet och fördjupade oss i den akademiska världens tankar och begrepp om kultur, genus och beteende-mönster.

 

The Master. ”Vem är egentligen slave och vem är master i ditt liv? Jag älskar den här tavlan (bredvid Marcus) som säger så mycket om vår nutid.”

Vår intensiva kontakt har genom åren tunnats ut, men varje gång vi tre sågs, så kändes det som att ingen tid hade gått, ja ni vet hur det är med nära vänner. Jag visste att både Karin och Marcus höll på med kreativa saker, Karin (som är både homeopat och tv-producent) startade Burlesk-febern i Stockholm (och i hela landet) och Marcus utvecklades i sin konst även genom sina teologi-studier.
Så en dag fick jag ett mail där Marcus undrade om jag visste vad mindfulness var. Han var väldigt intresserad av MBSR enligt Jon Kabat Zinn och höll på med hans yoga.
Jag skrev: ”hallå, jag har ju kurser i yinyoga som jag blandar mindfulness i, du borde verkligen prova. Kolla i boken ni fick av mig!”
Och det gjorde han.
Detta mail fick jag i februari 2016:
”Tja! nu gjorde jag mitt första yin yoga pass med Karin. Vi följde din bok revitaliserings serien. Det var ganska svårt vissa ställningar! Jag brukar köra John Kabat Zinns mindfullness yoga från hans bok Full Catastrophe Living. Men vissa av ställningarna i din bok kände jag att jag att jag kommer få hålla på med ett tag för att kunna komma ner i. Men det var skönt efteråt. Ska bli kul att utforska vidare! Kram”


Nu har det alltså snart gått ett år. Ni kan se hur Marcus har ”utvecklats” i sin yinyoga, hur han använder yinyogan för att kunna stå emot stressen som ofta följer med ett framgångsrikt konstnärskap, särskilt då hans utställning hade premiär i november på Lars Bohmans galleri i Stockholm http://www.larsbohmangallery.com/artists/marcus-mrtenson. Då gjorde Marcus yinyoga extra intensivt. I detta avsnitt av “Yin yoga in the Livingroom” kan ni höra honom berätta om sin yinyoga och se oss göra passet ”Vardag” hemma i mitt vardagsrum i Stockholm. Avsnittet är på engelska, dels för att det är naturligt för Marcus att tala engelska, som har bott en stor del av sitt liv i USA och dels för alla våra engelsk-talande följare.
För att se mera av Marcus konst och läsa om honom, gå in på hans hemsida www.marcusmartenson.com