Yoga & Meditation i Asien och Grekland

indien_padmasana_Magdalena

På grund alla mina reportage-resor som jag gärna kombinerar med yoga/meditation har jag blivit något av en expert på var i Asien man hittar de där pärlorna, ställena för dig med eller utan pengar, men med en längtan att koppla av, få vara i paradiset samtidigt som du växer genom mötet med en annorlunda kultur. Jag får flera mail i veckan med frågor gällande var detta paradis finns. Därför har jag sammanställt mina tips här på hemsidan. Det är också därför jag just nu är i färd med att skriva min nästa bok som heter Planet Yoga – your guide to inner and outer journeys (ja den kommer ut på engelska!).

I den kommer jag och andra yoga/meditationsmänniskor att tipsa om sina absoluta pärlor i Asien. Den beräknas komma ut till hösten 2014. Tills dess kan ni hålla till godo med dessa tips…

Här kan du läsa om yoga-ställen, meditationsretreats och annat  jag tycker är bra men också till sådant jag fått höra är bra.

Allmänt om Indien (mer detaljerade tips finns längre ner):

Att åka till Indien: jag rekommenderar att gå in på www.momondo.se och kolla resor genom dem. Quatar, Lufthansa, Turkish Airlines, SAS mfl har mkt bra priser till Mumbay och New Delhi (från 3000 kr t/r). Därifrån är bästa att ta sig med inrikesflyg; på www.makemytrip.com finna alla listade.

Alla inrikesbolag håller mkt hög standard, SpiceJet, IndiGo, Air India etc. Att hitta hotell i Mumbai eller Delhi. Jag brukar kolla upp var de flesta turister bor om jag vill vara trygg i en stad och undvika området om jag redan känner till staden. Därför läser jag Lonely Planets rekommendationer www.lonelyplanet.com.

I Mumbai heter området Colaba och i Delhi Paharganji. Sök hotell via www.booking.com, där finns många bra och billiga.

Indien är världens hjärta. Indien öppnar upp, förtrollar och berusar. Från allra första gången jag steg ner på Indisk mark (år 2000) blev jag fast. Sedan dess åker jag tillbaka. Om och om igen.

Vill man ha stränder och sol/bad vinner Thailand 1000 ggr om, och Goa över allt annat i Indien. Södra Goa – Palolem, Patnem och ja, hela sträcken är fantastiskt vacker. Norra Goa har underbara stränder i Arambol, Mandrem och Ashvem. Kerala har två ok stränder (och massor av oexploaterade såklart, men de används oftast som toalett av lokalbefolkningen).

En är Varkala och en ligger i Allepey. Kovalam bör undvikas helt och hållet, ett av de fulaste ställena jag varit på i Indien. Kerala lämpar sig bäst för kultur (Fort Kochin), backwaters, Ayurveda och annat än sol & bad. Västkusten: Mammalapuram är underbart, här finns yoga (se nedan) och skön atmosfär. Även Pondicherry är ok. Karnataka/Tamil Nadu är nog mina favoritstater (förutom Goa såklart, men Goa räknas inte riktigt till det ”äkta” Indien).

Gokarna i Karnataka har fantastiska stränder. Det är vackert och svalt i Darjeeling i norra Indien. Även Sikkim är ett magiskt landskap som förtrollar på annat sätt än södra Indien. Och så har vi Varanasi. Magi, magi. Det finns inte ord att beskriva vad Varanasi är och vad det gör- Så jag låter bli. Men jag uppmuntrar er att åka dit. Uppleva. Leva.

Ayurveda i Indien

Ayurveda är gammal läkekonst med en helhetssyn på människan. Jag har själv studerat Ayurveda i många år och gjort både en och annan panchakarma (ayurvedisk detox). På grund av det stora västerländska intresset har det poppat upp en ayurvedisk klinik med en ”riktig ayurvedisk doktor” på varenda hotell i Indien. Mycket är bra och själva idén, läkekonsten är fantastiskt. Men här finns också mycket som är mindre bra. Framförallt pengabegär, slarv och inte minst smuts. Ena säsongen kan ett ställe vara bra, andra säsongen har ledningen bytts ut och allt är annorlunda.

Här är mina tips:

Be om råd av personer som gjort ayurvediska behandlingar. Kolla på bloggar och andra hemsidor där folk skriver om Ayurveda som inte har ett vinstintresse i sina råd. Personliga berättelser är den bästa referensen. Panchakarma, den vanligaste ayurvediska behandlingen (som bör pågå i 14-21 dagar) är INTE en spa-upplevelse, du kan få feber, diarré, illamående, ångest med mera, dessutom bör du undvika att bada i saltvatten/klor och att sola. Det är djupgående rening. Jag rekommenderar Panchakarma för alla som vill gå ner i vikt, få en föryngringskur, en rening och helt enkelt få en ny kropp och sinne. Det är fantastiskt – efteråt! Om man är allvarligare sjuk bör man vara försiktig med Ayurveda. Det var en skandal i Indien för några år sedan då man upptäckte modern medicin i de ”ekologiska” ayurvediska preparaten, antibiotika, paracetamol etc. Många så kallade ”läkare” vill framför allt att du ska betala överpris för din vistelse och hävdar att du har ”lots of detox, madam, extra medicin…”.

Bli extra skeptisk om de säger att du har ”problems with stomach” och ”problems with mentruation”, ”problems with backpain” – det är nämligen de vanligaste problemen i världen. Med detta sagt vill jag dock poängtera att många har blivit friska, speciellt de med psoriasis och astma. Och stressrelaterade sjukdomar.

Dessa har jag hört är bra ställen: www.ayurvedichospital.com www.somatheeram.in I Mammalapuram i Tamil Nadu finns en underbar ayurvedisk läkare jag varmt rekommenderar, Krishna. Han håller till på ett hotell som jag tror heter Greenhouse.

YOGA i Indien

Precis som med Ayurveda går det även inflation i yoga i Indien. Här finns pengar att tjäna. Varje hotell har numera även en ”yoga-guru”. Låt er inte luras av turbaner, om-tecken eller vackra ord. Fråga istället om utbildning, var, när, hur. De äkta indiska yoga-lärarna anser, delvis med rätta, att den fysiska aspekten av yoga är sekundär. Den fysiska yogan är bara ett sätt att komma åt det allt handlar om  – att förenas med gud. För detta behövs en frisk kropp som kan sitta länge i meditationsställning – alltså tränar vi upp den. Därav den fysiska yogan. Den yoga-lärare jag personligen varmt kan rekommendera är min lärare Saji P.K. Han är en sann yogi, som inte har ett vinstintresse i sin undervisning. Hans guru är Amma www.amritapuri.org, en underbar kvinnlig mästare som finns i Kerala. Här finns hans hemsida: www.vasishtayoga.org

Nedan är yoga-tips jag fått av folk som varit där och som gillar dessa ställen:

Mysore: Det mest ortodoxa Ashtanga-stället:  http://kpjayi.org Atmavikasa,: En mycket bra hatha lärare Venkatesha: http://www.atmavikasayoga.com/

Rishikesh http://www.anandprakashashram.com

Ashram utanför Rishikesh med yoga/meditation:

http://www.phoolchattiyoga.com/

Iyengar yoga på Omkaranada ashram,

Rishikesh: https://www.iyengaryoga.in/

Tamil NaduI

Mammalapuram fins en uppsjö av olika yogaställen. De ”turistiga” gatorna är få och det är lätt att hitta bra yoga. Många franska lärare kommer hit.

Livet (ibland)

GOA

Alla är bra, fina ställen med all slags yoga, bra lärare och olika priser. På Brahmani: www.brahmaniyoga.com Ett fint, lite lyxigare ställe med bra yoga och lärare. På Purple Valley kan du träna Ashtanga Yoga med auktoriserade lärare www.yogagoa.com

Kerala

Många åker till Sivananda Ashram i Trivandrum, där kan man stanna tre veckor för en så kallad ”yoga-holiday”, man kan också utbilda sig till hatha-lärare i Sivananda-traditionen. Jag har själv aldrig varit där men har hört skiftande bedömningar. En del älskar det, andra tycker att det är sekteristiskt och inte speciellt andligt.

Saji, min lärare (se ovan), har regelbundna utbildningar och kurser. Det är ingen lyx hos honom, men en genuin kunskap och stor andlighet. www.vasishtayoga.org I Varkala finns en ung kille som kallar sig Dr. Kamaraj. Vilken slags doktor han är är inte helt klart, men han har otrolig bred kunskap inom allt från ayurveda, yoga till astrologi. Bra yoga-pass som innehåller pranayama, mantra och asana. Rekommenderas. Han finns tyvärr inte på webben men hans email är:kamarajyoga@gmail.com

Thailand

Boka biljett på www.momondo.se och sedan inrikes via Airasia eller annat billigt (och bra) bolag. Hela Thailand är fantastiskt. Stränderna är de vackraste i världen, maten likaså. Om man bortser från sex-turismen (kan man det?) vinner Thailand som ett skönt turistland över de flesta andra. Om man vill ha lite mer än sinnesnjutningar är Indien att föredra (jag gör det). Jag rekommenderar Chiang Mai i norr för yoga och andlighet (se mina artiklar i Allt om Resor och Vagabond, sök på mitt namn och Chiang Mai). Även Ko Phangan är en pärla, en av de vackraste ställena jag varit i världen.

The Sanctuary har superb yoga även om det är lite flummigt och new ageigt. Men om man vill ha bra boende, bra yoga och ganska billigt är det att rekommendera. Bo på Barcelona Bungalow om du vill slippa dyra bungalows på själva stället. Här finns även ett ställe som heter The Retreat www.yogaretreat-kohphangan.com/, det ligger en bit ifrån stranden men vad gör det – det är paradiset! Närmaste stranden är Haad Salad, som är en ljuvlig liten strand, ganska exploaterad men ok.

Bra retreat som rekommenderas varmt! http://www.watkowtahm.org/

På Koh Samui finns ett underbart ställe som heter Samahita retreat, www.yoga-thailand.com, sök på yoga och koh Samui I Bangkok finns Yoga Elements, ett vackert och skönt ställe. Däremot kan jag inte rekommendera Absolute Yoga som är så långt ifrån yoga man kan komma (väldigt pretentiöst).

På Ko Lanta finns en bra lärare (och vän); Mona Haymaker. Jag rekommenderar verkligen hennes fantastiska Vinyasa Flow och sköna yin.

Sri Lanka

Ja, vad ska jag säga…Mats blev sjuk under vår månadslånga vistelse på denna ö, så mina erfarenheter är nog färgade av denna jobbiga upplevelse. Han blev alltså matförgiftad i Delhi men det bröt ut på Sri Lanka. Om man ska vara lite elak så kan man säga att: ta bort det bästa från Thailand och Indien så får du Sri Lanka. Här finns paradis-stränder, men den stora motorvägen byggdes längst dessa! Så man ligger tex på fina Mirissa Beach och hör lastbilar tuta. På Unawatuna är det kristallklart vatten, vit sand men stranden är väldigt smal och det är smockfullt med turister. Maten är ingen höjdare alls. Sri Lanka har ingen restaurang-kultur (som Thailand och Indien). Den bästa maten fås alltså hemma hos folk. Vi har några av våra värsta matupplevelser från denna ö eller vad sägs om överkokta makaroner med ketchup som blandats ut med mjöl..ja det är sant. Sri Lanka är också de homosexuella pedofilernas paradis. På varje strand hänger det ett gäng unga pojkar och väntar på klienter. Vi bodde på flera ställen där man satt i restaurangen med ett gäng äldre isterbukade herrar med tre/fyra unga pojkar vid sin sida. Vi lärde känna amerikanska 60 åriga Dave som hade en relation med 19-årige killen som han kände sen barnsben…ja, och flera Lankeser berättade hur en del pedofiler hänger vid skolorna i jakten på nya byten och att barnen själva (utan föräldrarnas vetskap) på så sätt fixar snyggare kläder etc…Googla på det på internet, det är mycket skrämmande läsning. Men om man är intresserad av buddhism och vipassana-meditation är detta topp-stället! Här finns många retreatsteällen, meditationscenter och tempel.

Med detta sagt så måste tilläggas att jag vet att inåt landet är det fantastisk natur, magiska tempel och underbara människor, men dit kom aldrig vi eftersom vi spenderade den sista veckan på sjukhus i Tangalle (en jättefin strand utan trafik men tyvärr med livsfarlig kust så man kan bara doppa fötterna, inte bada). Jag har också hört att östkusten är spektakulär med bra surfställen. Tänk på att kolla upp var monsunen befinner sig, då Sri Lanka har flera mikroklimat, så kan vissa stränder har endast en säsong. Generellt kan sägas att då sydvästra har bra klimat så har östkusten regn.

Bali

På Bali behöver man bara vara. Det är ”andlighetens”, new age-mekka. Särskilt Ubud. Yoga Barn har fantastisk yoga. Det finns magiskt boende överallt. Alla bör någon gång i livet uppleva Bali. Det går knappt att beskriva;). Du tar dig hit bäst genom Air Asia, www.airasia.com från Bangkok eller Kuala Lumpur.

MEDITATION

Vipassana I Stockholm finns den utmärkta föreningen Vipassana-gruppen. Varje torsdag ges donationsbaserade sittningar. Kolla deras sida för aktuell information: www.sangha.nu I Asien finns en uppsjö center.

Buddha lärde ut 45 olika meditationstekniker. En modifierad form som utvecklades av S.N Goenkas lärare U Bha Kin i Burma är den som praktiseras på så kallade 10-dagars Vipassana retreats (där man endast går igenom kroppsliga förnimmelser och hoppar över både känslor och tankar). Men det finns alltså många olika sortens Vipassana. Jag rekommenderar varmt alla att göra en dylik kurs, det är tufft – ja, men det förändrar liv, värderingar och synen på sig själv och andra center finns över hela Indien men även i Thailand, ja alla världens länder faktiskt: www.dhamma.org

En stor levande lärare inom dhamma(buddhistiska vägen) är Gil Fronsdal. Han har fantastiska dhamma-talks (föredrag) på hemsidan www.audiodharma.org , här finns även online-kurser i mindfulness.

YOGA PÅ KRETA

http://astanga.gr

I underbara Rethymnon på Kreta finns en av världens bästa lärare, Kristina Karitinou/Ireland (min lärare!). Kristina har en massa års erfarenhet som yogalärare och är minutiös i sin undervisning samtidigt som hon är oerhört ödmjuk och vis.

En riktigt bra pedagog helt enkelt. Det är billigt i jämförelse med andra ställen och superlyxigt! www.yogapractice.gr

 

ENJOY!

Posted in