Anti-oro/rädsla yin-pass som lugnar och stärker. Plus lite tips från oss!

Anti-ororädsla-Yinpass.-Ett-pass-som-lugnar-och-stärker.-1

I dessa virus-tider är det viktigt att skruva upp extra hög medvetenhet/mindfulness. Det gäller inte endast att skydda sin kropp utan även att skydda sitt sinne och sitt hjärta. Corona påminner om ordet Karuna, som betyder medkänsla på Pali. Tänk om ”medkänsle-viruset” kunde spridas? Om vi alla kände en gemenskap just nu. Omtanke. Vi är alla människor. Bröder och systrar. Det handlar alltså om att både skydda sig själv för sin egen skull men även av omtanke för vår omgivning, en omgivning som kanske inte har lika starkt immunförsvar som vi. Omtanke, medkänsla och varsamhet. Och en stark mindfulness på det. Det är anti-panik-receptet! 

Jag och Mats följer direktiven från Folkhälsomyndigheterna dagligen. Läget i världen förändras med rasande fart. Det som gäller idag slutar att gärna imorgon. Det är ändå viktigt att lita på dessa myndigheter. Vi informerar även våra kurs-deltagare angående hur vi tänker kring kommande kurser och workshops (mejla oss om du inte fått ta del av denna information). Vi tar dock in nyheter via olika media max ett par gånger per dag just för undvika att sinnet blir för oroligt och får panik. Det gäller att ta saker på allvar men behålla ett sinneslugn och framför allt saklighet.  Och att tänka att vi inte vet vad som kommer ur detta. Att stanna vi denna osäkerhet är utmanande men viktigt tror jag. Petter Stordalen inspirerar med sina ord: ”Det brukar komma en kris vart femte år, och nu har det gått tio år utan kris så det enda som är säkert är att vi får en ny kris. Jag har överlevt fem kriser och varje gång har det uppstått enorma möjligheter, sa Stordalen i intervjun i februari.”

Jag ville dela med mig av våra tankar om hur vi hanterar denna väldigt speciella och ovanliga tid. Så här är lite tips och ett Yinyoga-pass att göra hemma med positioner som är särskilt lämpade för rädsla/oro och som grundar oss i jorden. 

 • Tvättar händerna noga, länge med tvål och varmt vatten.
 • Duschar varje kväll, detta har jag gjort ett tag nu, det känns bra att duscha och tvätta av sig på kvällen istället för på morgonen. Undantag om jag tränat mycket hårt (händer sällan;) någon morgon. 
 • Jag har med en liten spritflaska om jag är på stan, efter att jag tvättat händerna tar jag även lite sprit på dem. 
 • Spritar även våra mobiler. 
 • Försöker att undvika att ta i handtag och annat på bussar/t-bana, dörrar etc. Jag har tröjor med långa ärmar som jag tar saker genom. 
 • Observerar oro i sinnet och hur tankarna skapas och skapar en känsla i kroppen, detta försöker både jag och Mats göra hela tiden. Och att prata med varandra om det. 
 • Promenerar ute friska luften dagligen. Viktig med frisk luft för lungorna. 
 • I januari började jag med daglig pranayama, andningsövningar – har kört det nästan dagligen. Stärker immunförsvaret och ökar också lungornas motståndskraft. 
 • Kramar varken familj eller vänner – fast jag och Mats kramas förstås! Berättar om varför och hälsar med namaste istället. Det är ju ändå normen i många asiatiska länder så inget konstigt. Här är det verkligen av omtanke och medkänsla, och extra viktigt just nu. 
 • Varje kväll (och Mats kör på morgonen) gör jag ett halvtimmes Yinyogapass som jordar mig. Det är extra behövligt nu. 
 • Jag mediterar lite längre varje morgon nu (45 minuter) och sitter även på kvällen, just för att jorda och skydda sinnet från alltför mycket oro och papancha (onödiga överdrivna fantasier om framtiden). 
 • Jag doserar mitt Sociala media användande nu, särskilt Facebook nu då paniken smittar (Mats är inte ens på soc media). Får alltså den mesta information främst via Folkhälsomyndigheten, nyheter (SVD) och eventuellt de vänner jag pratar i telefon med. 
 • Samma sak med nyheterna. Doserar intag och begränsar det till ett par inslag om dagen. 

Jag skulle ha åkt på en 9 dagars tyst meditationsretreat i Finland den kommande veckan, men det blev inställt så jag kommer att passa på att göra en egen hemma-retreat istället. Meditera mera, göra gående, sittande meditation, yoga, lyssna på tal, kanske spela in fler videos etc. Vi får se hur det går, men detta är min intention. Samtidigt som det är en tuff tid så känns det energimässigt som planeten jorden – allas vår moder Gaia, har liksom nått sin kulmen, fått nog – tiden är inne att ta ett steg tillbaka, bara vara, inte resa, inte hetsa. Vänta och vila. Här, och just nu….

Varm yin-kram från oss, 

Magdalena och Mats

Då du gör detta pass, ha intentionen att observera tankar och känslor men ha främst fokus på kroppens förnimmelser. Lycka till! 

 

Besök Filmer och Meditationer för att se mer nyttiga pass

Posted in