Att vila i ett ”vet inte” – Yinyoga Nyhetsbrev Mars 2020

Tree_blossoms

Det är tidig morgon på Södermalm, Stockholm. Vanligtvis hör man Bromma-flyget susa förbi ovan taken kl 7.00. Vi kallar det för ”sju-planet”, men nu är det tyst. Tystare än i stugan på landet. För endast en månad sedan kunde vi inte ens i våra vildaste fantasier föreställa oss att inte bara sju-planet skulle utebli utan även de flesta andra flyg. Att gränserna i världen skulle stängas. Att tusentals skulle bli sjuka, dö och ännu fler bli arbetslösa. Världen förändras för många av oss, och för många är det ”mest som vanligt”. Sjukdom, död, fattigdom är normen för alltför stor del av världens befolkning. De flesta av oss här lever i en privilegierad del av världen som tyvärr alltför ofta tas för givet.

Omfamna alla känslor 
Igår var rädslan på besök, oros-tankar frammanade olika framtids-scenarion, inte så trevliga kan jag säga. Då är det dags att ta fram verktygslådan jag har fyllt med diverse verktyg genom åren. Mindfulness-verktyget gör att jag får hälsosam distans till tankarna, och med varsamhet och vänlighet vågar känna känslan, tar den liksom i handen och stilla tröstar…
Just idag är sorgen här. Stor och kraftfull. Hela kroppen känns oerhört ledsen. Återigen. Jag lugnar mitt sorgsna, oroliga hjärta genom att komma tillbaka till här och nu – till känslan i kroppen. Till andetaget. Andas djupt, är med den, men inte heller vältrar mig i den. Och så mjuknar allt,  lugnet/tilliten anländer och hjärtat översköljs av en enorm tacksamhet över livet. Vi är så mänskliga, så känsliga, så sköra och just därför – så vackra…
Det som också hjälper i stunder då sinnet vill hitta olika lösningar & strategier inför situationen, helt normalt förstås men inte särskilt effektivt, är att vila i ett ”vet inte”, att kapitulera och erkänna att jag inte vet, hur mycket än experterna tror sig veta så är kontentan den att vi inte har en aning om vad som kommer att ske eller när virus-situationen kommer att passera. Vi vet inte. Vila där. Var kvar i detta ”vet inte…”.

Allt förändras – inget varar
Samtidigt tar naturen igen sig. Jorden, luften,  växter och djur återhämtar sig, helar och läker. Vi och planeten är inte åtskilda. Vi är ett. För mig och Mats är det viktigt att yinyoga och meditera lite extra nu. Helt enkelt stärka vårt sinne och vår kropp. Det är en Yin-tid, en tid av varande i ett ”nu” där görandet och ”sen” måste få träda tillbaka. Jag har även spelat in två yinyoga-filmer som kan hjälpa i dessa tider (se nedan). Det är främst njurarna, mjälten och hjärtat som är extra spända i en kris.

Trots det kan vi med säkerhet veta ATT denna kris kommer att ta slut. Allting förändras, ingenting varar. Vare sig det sköna eller det osköna. Varje sig Draken eller Fjärilen i Yinyogan eller denna utmanande tid. Det är enormt viktigt att minnas denna sanning. Och sen, då det är över, kommer en ny jord att födas…Och redan nu kan vi visualisera hur vi skulle vilja ha denna jord. Hur vi skulle vilja leva våra dyrbara fantastiska och sköra liv. Jag själv funderade på vad det viktigaste för mig är. Mina nära och kära, naturen, förståelsen, medkänslan, glädjen och den strålande bultande all-kärleken. 
Här är en 20 minuters meditation med mig på just temat ”vet inte” .
Här är länk till yinyoga-filmerna jag spelade in nyligen och andra filmer. 

Utbildningar
För några dagar sedan skickade vi ett mail där vi berättade om att vi har flyttat modul 2 från 3 – 5 april till augusti. Vi har flera moduler inplanerade under våren och vi vet som sagt inte hur vi ska göra med dessa. De kommer troligtvis flyttas till sensommaren och hösten. Vi håller även på att undersöka möjligheterna att hålla kurserna Online. Alla kriser öppnar upp för nya kreativa lösningar och möjligheter! Vi kommer att informera er alla kontinuerligt allteftersom. Följ oss även på Instagram och Facebook, båda heter ”yinyogamagdalena” för uppdateringar.
Du kan läsa om alla våra utbildningar här.

Workshops
Även våra onsdagsmys-workshops på Yogashala påverkas av läget just nu. Den som skulle hållas den 8 april flyttas till 3e juni och den som skulle hållas den 6e maj flyttas till 24 juni. Vi har dessutom minskat deltagarantalet avsevärt och du som önskar kan vara med online istället. Vi vet så klart inte hur läget är då, så dessa nya datum är alla preliminära. Eventuellt kommer workshoparna att hållas helt online och då bli tillgängliga för många fler runt Sverige. Ni som anmält er kommer att få ytterligare information från Yogashala inom kort. Och – om de blir online kommer vi att skicka ut information genom denna kanal också.
Även vår sex-timmars workshop på Mediyogacenter den 3 maj påverkas. Du som är anmäld kommer att få information från Atmajyoti. Vi meddelar i ett separat mail om hur det blir….vi vet i nuläget inte …som sagt! 

Mycket väsen för ingenting – Appen
Appen ”Vila dig form med yinyoga” är som den varit i alla år utan någon ändring, och uppdateringen verkar dröja. Det positiva är att den nu är tillbaka på Google Play. Den fungerar alltså på alla enheter som vanligt – utom på de modernaste telefonerna. 
Producenten (LUX) skriver så här: ”Sedan IOS 13 i höstas var vi tvungna att skriva om en massa. Vi jobbar på appen varje vecka sedan i början av året. När vi har ett lanserings-datum meddelar vi”.
Dessutom kommer alla ”nyheter” INTE att läggas in direkt då ”nya” appen är klar, alltså nya meditationer, många nya pass etc). Det innebär att ni som har appen kan lugnt fortsätta att använda den som den är en bra bit in i framtiden, så länge ni inte har de senaste telefonerna alltså. Jag meddelar er genast då några nyheter dyker upp från LUX. Ledsen för detta och samtidigt glad att den fortfarande funkar bra. 
Mejla LUX för ytterligare frågor på support@luxpublica.com. 
Tack för din generositet som yttrar sig som tålamod….;). 

Boktips
Jag läser nu (som alltid) flera böcker samtidigt. En är ”The Art Of Living: Peace and Freedom in the Here and Now” av Thich Nhat Hanh, en annan är en gammal klassiker av Pema Chödrön ”När allt rasar samman” en fantastisk bok som verkligen belyser att för att kunna klara kriser behöver vi gå inåt, omfamna och acceptera vår rädsla och vår oro (en annan favvo är The Wisdom of no Escape” också av Chödrön). 

Så kära vänner, när ni läser detta har virus-läget ytterligare förändrats. Vi uppmanar er att ta fram era verktygslådor, skruva upp mindfulness-knappen, andas mera medvetet, känna fötterna då ni går, känna kroppen, axlarna och inte minst magen. Nu, och nu, och nu. Andas och uppskatta varje nytt andetag. Ingenting bör tas för givet. Livet är fantastiskt!

Vi önskar er en påsk fylld med närvaro och inre lugn,  
Värme och en kram, 
Magdalena och Mats 

”Rädsla är en universell upplevelse. Även den minsta insekten känner det. Maneter reagerar med rädsla då vi vadar i havet och pillar på dem med vårt finger. Allt levande reagerar spontant på samma sätt. Det är aldrig fel att känna rädsla i mötet med det okända. Det är en del av att leva, något vi alla delar. Vi reagerar mot hotet av ensamhet, död, att inte ha något att hålla fast vid. Rädsla är en naturlig reaktion då vi närmar oss sanningen.
Om vi beslutar oss för att stå kvar där vi är, kan vår erfarenhet bli oerhört levande. Saker blir mycket tydliga när det inte finns nånstans att fly. ” 

Ur ”När allt rasar samman” av Pema Chödrön 

PS. Här är ett underbart tal jag har lyssnat på ett par gånger nu (under mina promenader) av Tara Brach: ”Facing pandemi Fears with an Awake heart” 

Posted in