Massage-guiden

Yinyoga_Magdalena_liggande_vridning

Här är en artikel jag skrev för Topphälsa om olika massageformer.

 

Fysisk beröring sätter fart på kroppens eget ”lugn och ro hormon”-oxytosin som bildas i hypothalamus i hjärnan. Detta kroppens kraftfulla antistress-system ger oss vila och låter kroppen läka då den varit utsatt för inre eller yttre stress.

Runt om i världen har man utvecklat vitt olika massagefmetoder. En del så gamla som flera tusen år medan andra relativt nya.

Topp-hälsa har utforskat massage-djungeln och hittat de bästa.

 

Lymfflödesmassage

Massören Elisabeth Oberst på ”Mera uppåt” i Stockholm berättar att lymfsystemet är en tämligen bortglömd funktion i kroppen.

  • Då blodet cirkulerar bär det med sig alla näringsämnen som filtreras och renas från blodkärlen ut till vävnaderna. Fysisk aktivitet sätter fart på lymfan som renas. Lymfan är vårt avloppssystem, det är i lymfkörtlarna som reningen sker. Ibland blir det stopp då vätskan inte flyter på i den takt som behövs, när man inte rör sig tillräckligt, sitter mycket, äter dålig mat eller stressar. Skräpet stannar istället kvar i vävnaderna vilket blir synligt som till exempel celluliter eller en uppsvullen kropp, försämrad hälsa och välbefinnande, säger hon.

Genom att massera kroppen i särskilda mjuka rörelser och då speciellt gå in på bindväven och fettvävnaderna hjälper massören lymfan manuell. Lymfflödesmassage är en slags reningsterapi för alla slaggprodukter. Cirkulationen och ämnesomsättningen förbättras och svullnaden går ner. Elisabeth Oberst berättar att det ibland känns som om man skulpterar kroppen.

  • Man kan ofta se direkt när kroppen reagerar och börjar rena. Efter endast några behandlingar blir huden påtagligt fastare och man kan faktiskt gå ner flera kilon i vätska.

Lymfflödesmassagen är känd för att vara väldigt mjuk och snäll, men Elisabeth Oberst kombinerar de mjuka rörelserna med lite kraftigare muskelmassage.

  • Om jag känner att en muskel är hård mjukar jag självklart upp den, det handlar om att känna in patienten. Alla kroppar är olika, säger hon.

Behandlingen inleds med att Elisabeth utför långa drag som alla riktar sig mot lymfan, det vill säga mot armhålan istället för neråt. Elisabeth trycker och drar i hela kroppen från bäckenet, benen, armarna och upp över rygg och skuldror och sist men inte minst på magen. Hon berättar att magen är väldigt viktig och att mycket av slaggen sitter just där.

Efter massagen känner jag mig avslappnad och samtidigt energifylld.

 

Ayurvedisk/Abyanga massage

Vad är det:

Helkroppsmassage med varm ayurvedisk olja (i överflöd) på trä eller inplastad bänk. Terapeuten masserar/drar långsamt med stora långa drag över hela kroppen. Massagen sägs ha en föryngrande och avslappande effekt.

Fördelar: Väldigt avslappnande och skönt.

Nackdelar: Att man är helt naken och att det är oerhört oljigt.

För vem: För den som inte har något emot att vara helt naken och som inte vill ha muskelmassage.

 

Aromaterapi

Vad är det: Terapeuten väljer en eterisk olja efter klientens behov som blandas in med massageoljan. Alla sinnen aktiveras och balanseras. Aromaterapi är framför allt en avslappningsmassage.

Fördelar: Oerhört avslappande. Sägs motverka stress och är speciellt bra mot utbrändhet. Fungerar utmärkt i förebyggande syfte.

Nackdelar: Inte för doftkänsliga personer.

För vem: Speciellt för dem som vill ha en njutningsfylld upplevelse och behöver slappna av.

 

Breema

Vad är det: En kombinerad berörings och rörelsemassage. Man blir gungad och vaggad av terapeuten som samtidigt utför lätta strykningar på kroppen. En riktigt djupavslappnande teknik som påminner lite om Thai-massage.

Fördelar: Man är fullt påklädd. Väldigt närande och avslappnande själsligt.

Nackdelar: Inte mycket muskelmassage. Detta är mera en terapiform.

För vem: För den som har svårt att vara avklädd. För dig som prövat många olika terapiformer men vill pröva på något nytt.

 

Energimassage

Vad är det: Huvudet, ryggen, händerna, axlarna och armarna masseras energiskt. Massören trycker extra mycket på akupunkturpunkterna för en snabb energikick. Man sitter fullt påklädd i en speciell massagestol, ofta på gator och torg där terapeuterna har tagit sin stol. Baseras på den traditionella japanska massagen.

Fördelar: En snabb energipåfyllning. Oerhört skönt och uppfriskande.

Nackdelar: Inte särskilt intimt eller avslappnande eftersom man oftast befinner sig på en gata.

För vem: För alla men särskilt för den som vill få en snabb energikick och som inte kan eller orkar ta sig till en mera traditionell massör. Man är fullt påklädd.

 

 

Fibromassage

Vad är det: En snäll massage speciellt utvecklad för folk med fibromyalgi eller med låg smärttröskel. Massören utför klassiska massagerörelser men utan att trycka för hårt. Fibromassage är väldigt avslappnande och stressförebyggande.

Fördelar: En oxytosindos som heter duga frigörs av den här massagen. Oerhört avslappnande.

Nackdelar: Inte för den som vill ha en muskelmassage.

För vem: För utbrända, dem som ha smärta i kroppen eller dem som behöver stressa av ordentligt.

 

Gravidmassage

Vad är det: Speciell massage anpassad för gravida. I den här massagen masseras varken magen eller korsryggen. Massageoljan är anpassad för känsliga gravida näsor och doftar milt. Massagebänken har ett hål i mitten där magen placeras och gör att man känner sig viktlös.

Fördelar: För gravida är den här massagebänken den största tillgången.

Nackdelar. Inga.

För vem: För gravida.

 

Klassisk massage/Swedish massage

Vad: Det vi kallar klassisk massage i Sverige heter egentligen Swedish Massage och grundades av Per Henrik Ling på 1800-talet. Denna massage är muskeltöjande, uppmjukande och stretchande.

Fördelar: En klassisk massage där man får det man förväntar sig, det vill säga en skön avkopplande muskelmassage som ökar flexibiliteten och syresätter hela kroppen.

Nackdelar: Kan ibland vara smärtsamt.

För vem: För alla men framför allt för dem med stel kropp, ömmande muskler och kotor.

 

Lpg/Endermologie

Vad: Mekanisk bindvävsmassage

LPG är fransamannen Louis Paul Guitas initialer. Han uppfann denna stora massage-apparat som med ett undertryck suger upp huden och underhudsfettet. För att undvika att maskinen nyper har man på sig en speciell kroppsstrumpa. Fettcellerna stimuleras och cirkulationen ökar.

Fördelar: En passiv cellulitbehandling och ett billigt alternativ till fettsugning. Efter tre-tio behandlingar syns resultat.

Nackdelar: Känns konstigt och lite skrämmande trots att behandlingen är smärtfri. Ingen avslappningsmassage precis.

För vem: För dig som vill bli av med celluliter och fett. Formar kroppen.

 

 

Hawaiiansk massage/Lomi Lomi

Vad är det: Lomi Lomi är ljudet av de sköna vågorna på Hawaii. Denna massage avnjuts till Hawaiiansk musik. Helkroppsmassage med både hårdare tryck och lättare strykningar i takt till ”vågornas” brus.

Fördelar: Oerhört avslappande och balanserande. Avstressande och lyxigt.

Nackdelar: Inga.

För vem: För alla. Terapeuten känner av klientens behov.

 

Lymfflödesmassage

Vad är det: Helkroppsmassage där terapeuten mjukar upp och drar i musklerna/fettvävnaderna i lymfkörtlarnas riktning.  Syftet är att rensa ur och ta bort svullnader i kroppen. Denna massage stramar även åt huden och skulpterar fram formerna. Bra mot celluliter och svullna fötter och händer.

Fördelar: Oerhört skön och avslappande massage där man kan se resultaten medan terapeuten är igång.

Nackdelar: Inga.

För vem: För alla men speciellt bra för dem som har svullnader i kroppen eller vill bli av med celluliter.

 

Revolving

Vad: Re betyder att återskapa och volving betyder rörelse. Denna massageform korrigerar muskulär obalans samtidigt som den är djupavslappande. Terapeutens rörelser skapar en nästan elektrisk känsla på huden. Töjer ut muskler och stretchar.

Fördelar: Väldigt avslappande, kroppen känns lättare efteråt.

Nackdelar: Inga.

För vem: För alla. Både en muskelmassage och skön avslappningsbehandlig.

 

 

Rolfing

Vad: Korrigerar stelhet och rättar till kroppshållningen. Massören arbetar med fingrar, knogar och armbågar över hela kroppen. Man ligger, står eller sitter ner.

Fördelar: Långsam, grundlig genomgång av hela kroppen. Känns ordentligt, nästan som att bli manglad.

Nackdelar: Det kan ibland vara smärtsamt, ja, som att manglas…

För vem: För den med dålig kroppshållning, ryggont och för alla som vill omstrukturera kroppen. Rolfins skulpterar fram kroppen.

 

Shiatsu

Vad: En japansk massageteknik liknande Thai-massage. Massören trycker ut ryggraden, musklerna och leder med hjälp av sina egna händer, knogar och armbågar. Man ligger på en futon-madrass på golvet. Under hela sessionen stimuleras akupunkturpunkter längst kroppens meridianer.

Fördelar: Ökar energi, balans och flexibilitet. Både avslappnande och terapeutiskt. Man är fullt påklädd.

Nackdelar: Kan ibland vara smärtsamt.

För vem: För alla men framför allt för dem med stel, ond kropp som behöver dra ut musklerna och få ny energi.

 

 

SPA-massage

Vad: En avslappningsmassage där både miljö, dofter och själva tekniken är viktiga. En lyxig och njutningsfull ego-kick snarare än terapi.

Fördelar: Går ut på att sänka stressnivån i kroppen och ge en avslappnande stund. Fantastisk som present – både till sig själv och till andra.

Nackdelar: Ingen terapeutisk läkande massage.

För vem: För alla som behöver pysslas om och koppla bort vardagen.

 

Taoistisk massage

Vad: Terapeuten stimulerar kroppens nervändar istället för muskler. En helkroppsmassage som har sitt ursprung i den kinesiska filosofin Taoismen. Terapin handlar om att få klienten i balans, både själsligt och kroppsligt.

Fördelar: Skön avslappningsmassage som ofta utförs i samband med Tai-Chi eller Qi-gong.

Nackdelar: Kan kännas lite flummigt.

För vem: För alla men särskilt dem som är intresserade av andlig utveckling. Även för dem som vill kombinera metoden med Tai-Chi eller qi-gong.

 

Thaimassage

Vad: Ofta kallad lat-mans-yoga är denna massage precis detta. Man ligger ner fullt påklädd på en madrass och blir ”yogad” av en massör. Terapeuten sträcker ut och knådar samtidigt på akupunkturpunkter. Hela kroppen får en ordentlig genomgång, armar, ben, huvudet, ryggen och magen. Massören använder sina egna händer, armbågar, knän och fötter som verktyg. Ofta i kombination med naprapat-knäckande rörelser.

Fördelar: Otroligt stimulerande och effektivt för stel kropp. Ökar flexibilitet och ger en energi-boost som heter duga.

Nackdelar: Ibland smärtsamt. Viktigt att hitta rätt massör.

För vem: För alla, men speciellt för de lata yogisarna.

 

Tuina

Vad: Kinesisk akupunktur-massage som aktiverar kroppens energisystem. Man använder fingrar och händer istället för nålar. Förutom muskler och skelett påverkas även de inre organen och dess funktioner. Olika massagetekniker så som tryck eller gungningar, speciellt utformade efter klientens behov och problem. Man är påklädd under behandlingen.

Fördelar: Ett alternativ till annan massage. Spännande och nytt men framför allt en läkande terapiform.

Nackdelar: Inte för den som endast vill ha avslappning.

För vem: För dem med ryggvärk, nervproblem, depression, sömnlöshet eller bara ont i kroppen.