YINYOGA & ANATOMI

Modul 5 - 35 timmar

Yinyoga & Anatomi, 35 tim, Utbildning
06/12/2024
På Plats & Online

Om utbildningen

Denna utbildning vänder sig till dig som vill fördjupa din kunskap inom fascia och anatomi kopplat till yinyogan. Du lär fascia med mera på djupet.

Yinyogan består av tre viktiga delar; yoga, mindfulness-meditation och Traditionell Kinesisk Medicin (TKM). Här fördjupar vi oss i den fysiska delen av yogan: kroppens anatomi och yinyoga-positionen.

Yinyogans huvudsakliga mål är inre och yttre balans och hälsa. Ju mindre vi rör på oss desto mindre kan vi röra oss. Varför vi behöver mjuka upp kroppen handlar om mer än endast rörelseomfång. Kroppens nätverk, fascia, kan i och med exempelvis stress, åldrande, trauman och stillasittande förlora sin spänst och vitalitet och därmed påverka helhetshälsan.

Under utbildningen går våra anatomi-experter, yogaläraren Erik Janson Bergendahl och legitimerade naprapaten Rebecca Carlowitz igenom hur och varför yinyogan har de effekter den har. Bland annat tittar vi djupare på de olika ledernas rörlighet och hur de är uppbyggda. Går igenom  våra vanligaste ledsjukdomar Reumatoid Artritis (RA) och Artros, vi tittar på stelhet i våra kroppar och hur olika vi faktiskt är. På ett pedagogiskt och grundligt sätt förstår vi hur allt hänger ihop.

Vi testar även den sk "funktionella yinyogan". I denna söker man främst fysiska målområden och vill på så sätt komma åt stelhet och blockeringar just där, en rehabiliterande utlärning. Man väljer att varsamt anpassa ställningen efter kroppens form, den inre avslappningen och den individuella känslan. Kreativa variationer av de olika ställningarna hjälper till med detta.

Erik Janson Bergendahl, mångårig yogalärare som specialiserat sig på anatomi har tillsammans med legitimerade naprapaten Rebecca Carlowitz skapat denna kurs som har fokus på kroppens och fascians magiska värld. På modul 1, Yinyogans grund ägnar vi en förmiddag åt dessa ämnen. Detta är en fördjupning och förlängning av dessa föredrag.

Förkunskaper

Du behöver ha allmän kunskap om kroppen och yoga och vi rekommenderar att du gått modul 1, med Magdalena Mecweld och Mats Nielsen, eller motsvarade utbildning för en annan aktör, för att får ut det mesta av denna kurs.

Observera att obligatorisk läsning av nedan specificerad kurs-litteratur ingår i kursens timmar.

(Magdalena och Mats är ej med under denna utbildning).

Bli certifierad

Förutom ett rikt kompendium med kursinnehållet så får du ett fint certifikat.

Efter kursen - detta får du:

 • Ett certifikat med de givna timmarna.
 • Ett kompendium.
 • En privat Facebook-grupp där allt från kursen läggs upp, bilder på kursens innehåll, filmer och annat roligt. I denna grupp har du för alltid har tillgång till diskussion med deltagarna och lärarna.
 • Alla power-point presentationer mejlade till dig.
 • De inspelade yinyoga-passen och meditationerna.
 • Ett verktyg och livskunskap för livet.
 • De inspelade passen (via zoom).

Efter kursen kan du börja undervisa i yinyoga. Du kan även bygga på dina kunskaper genom att gå valfri modul med oss, den behöver alltså inte vara i kronologisk ordning.

Ett separat certifikat fås efter genomgången kurs, du som har gått fyra moduler tidigare får även ett "Fem-Moduls certifikat", sammanlagt 150 tim.

En del av tiden räknas egen läsning in, se nedan.

Kursinnehåll

 • Fascia, nätverket som håller ihop vår kropp. Vi fördjupar våra kunskaper om denna magiska väv. En minutiös genomgång på cellnivå. Senaste forskningen i ämnet.
 • Myofascial-relsease med hjälp av bollar - yinyoga-pass och teori.
 • Skelett - våra skelletala olikheter som vi tittar på i detalj.
 • Benlära.
 • Pandikulering - kroppens naturliga rörelse och sträckningar.
 • Ledernas hälsa och rörlighet/stelhet.
 • Individuella variationer. Vi jämför olika kroppar och vad som stoppar oss i rörelseomfånget.
 • Skillnaden på artros och artrit.
 • Vad är det fysiska hälsosyftet med yinyoga? Rehabilitering med yinyoga.
 • Teori blandas med praktiska övningar, experiment och genomgång av yinyoga-ställningar med en utgångspunkt i inkännande av målområden och ett funktionellt förhållningssätt. Du lär dig att se hur du kan hjälpa eleven genom att ge olika variationer av positionen.

Pris

4760 kr ex. moms (5950 ink. moms).

Förkunskaper/För vem lämpar sig denna kurs?

Denna kurs lämpar sig för alla som har god kunskap inom yoga/människorkroppen, som till exempel har gått modul 1, "Grunden i yinyoga” med Magdalena Mecweld och Mats Nielsen eller motsvarande grundutbildning i yinyoga. Välkommen!

Plats

Yogashakti, Högbergsgatan 30 A, Slussen, Stockholm

Kurstider: 9:00 - 17.00 alla dagar.

Lärare

Kurserna är på svenska och hålls av Erik Janson Bergendahl och legitimerad naprapat Rebecca Carlowitz från ryggomuskler.se.

Obligatoriskt

Obligatorisk närvaro under HELA kursen krävs för att få diplom!

"Vila dig stark med yinyoga" Magdalena Mecweld. Boken finns att köpa på de flesta fyriska och online-bokhandlar.

"Fascia, what it is and why it matters" - David Lesondak, läs hela boken.

Frivilligt:

"Your Body Your Yoga" - Bernie Clark, vi rekommenderar att du läser "Note to teachers" efter varje kapitel i boken.

"The complete guide to Yin yoga" Bernie Clark. Läs kapitel sex.

Lyssna även på "Fascia-guiden" en podd på Spotify.

Boende

Anmälan

Det är en anmälningsavgift på 1000 kr som betalas vid anmälan. Observera att resterande belopp betalas inom en månad från kursanmälan!  (Du kan självklart betala hela beloppet med en gång). Vid utebliven resterande betalning (inom en månad) kan du komma att avbokas och förlorar både din plats och anmälningsavgift. Anmälningsavgiften betalas alltså ej åter oavsett när avbokning sker.

Resterande belopp betalas dock åter om avbokning sker senast 30 dagar innan kursstart. Om avbokning sker senare än 30 dagar innan kursstart betalas resterande belopp endast åter om en ersättare kan fylla din plats, eller vid uppvisande av läkarintyg.

OBS!VIKTIGT! Vi har många deltagare som går kurserna. Vid nästan varje tillfälle blir det någon som inte kan fullfölja utbildningen, vi kan därför inte erbjuda en extra plats till dem som avbryter kursen. Vid sjukdom/olycka innan/under kursen kommer det alltså inte att finnas möjlighet att ”ta igen den förlorade tiden” vid ett senare kurstillfälle. Du bör då kontakta ditt försäkringsbolag som oftast hjälper till med omkostnader om du har rese-försäkring. Tack för din förståelse!

LÄS GÄRNA MERA UTFÖRLIGT OM VÅR AVBOKNINGSPOLICY HÄR!

VIKTIGT! Vid sjukdom/olycka innan/under kursen kommer det inte att finnas möjlighet att ”ta igen den förlorade tiden” vid ett senare kurstillfälle. Du bör då kontakta ditt försäkringsbolag som oftast hjälper till med omkostnader (om du har rese-försäkring).

Särskilda behov

Personer med särskilda behov (hörselskada, rörelsehindring, allvarliga skador, graviditet, amning etc) bör alltid kontakta oss innan kursstart och rådfråga om sitt deltagande på kursen. Wisdom Works AB har rätt att avböja deltagande på kurs om inte eleven hört av sig innan för att försäkra sig om att vi har möjlighet att tillgodose deras särskilda behov.

Omdömen Modul 5

Lättförståeligt, varierande, lättillgängligt via zoom, mkt konkreta tips och inspiration

Anonym
Tillhör: Modul 5

Otroligt proffsigt och en väldigt fin utbildning. Fick med med så mycket bra. Gillade allt med den! Väldigt bra lärare! Kändes så äkta. Lugn och nådde ut med sin kunskap på ett väldigt bra sätt. Fint att han också öppnade upp. Rebecca hade en tydlig och intressant presentation med lite humor med vilket gör det så mycket roligare som åhörare.

Anonym
Tillhör: Modul 5

Bra tempo och bra variation mellan teori och praktik. Professionella föreläsare👍🏼Så tacksam över att ha gått den här utbildningen! Jag gillar så mycket det flow som genomsyrar Eriks pedagogik. Vi behöver hitta alla ögonblick vi kan idag för att landa i vårt lugn- och- ro-system och då blir flow-tänket så välgörande.

Anonym
Tillhör: Modul 5

Jag upplevde Erik som mer trygg i att undervisa de ”skrivna” delarna av teorin, men båda som väldigt kompetenta och kunniga överlag med en god förmåga att svara an på frågor. Tipset är nog bara att fortsätta göra det de gör idag!

Anonym
Tillhör: Modul 5

Lärarna är varma och proffsiga. Bra pedagogik, även med pauserna. Innehållet, jättespännande och lärorikt. Övningarna och yogapassen fantastiska. Gav mig bekräftelse och nytänk. Gav mig ny energi till min yogagrupp. Jag tyckte det var spännande. Fördjupa sig ännu mer i hur unika kroppar vi har och olika sätt att hitta målområden. Ett mera flow och mindre props är ytterligare komplement. Spännande hitta triggerpunkter men tennisboll. Yinyoga är så bred och djup och underbar. Jag tänkte att den här modulen också hör ihop med yinyogans själ. Och ändå finns det ännu mer. Tusen tack!

Ruth
Tillhör: Modul 5

Erik, som alltid bra på att förklara ganska komplexa saker inom anatomin. Rebecka också duktig på det. Jag är supernöjd.

Anette Hölttä
Tillhör: Modul 5