Burkas och Bikinis- Vardag på Koh Lanta…

Thailand_Magdalena_Namaste
bild 3 kopia

Jag och Jonas

Thailand. Ko Lanta är muslimskt. Det är därmed stora kontraster här, särskilt med kvinnors klädsel. Burka-klädsel blandas med bikinis på gatorna. Moskéerna dundrar av Allah Akbar och strandbarerna av Deep House. Yta och djup, det innersta och det yttersta. På grund av religionen har denna ö mindre så kallade go-go -barer och det är stillsammare trots de många turisterna. Besökarna är främst svenska barnfamiljer, vi har faktiskt aldrig sett så många på en och samma gång. Den som hävdar att familjen inte är viktig i Sverige bör komma till Ko Lanta. Restaurangerna och stränderna är fullpackade med flera generationers svenskar. Menyerna är på svenska och kyparna hälsar med ”hej!”. Det finns några backpackers också, tatuerade, slitna, brunbrända med tunga säckar på ryggarna som lite förskräckta flyr till andra sidan Lanta, där de alternativa boendena finns och där också min gode vän Jonas Grater med fru och barn bor (fotografen jag jobbar mycket med då jag skriver artiklar.. Jonas fick priset ”Årets Bild” läs om honom här och är även vald till Asiens Bästa Fotograf! Läs vår artikel ”Andra Sidan Lanta” här. ) Jonas kommer så småningom att ha foto-kurser på Koh Lanta.

bild 1

Baan Rao Bed & Breakfast

Vi bor hos Aruna och Pichai (på Baan Rao Bed&Breakfast), två eko-eldsjälar som snart ska starta en eko-farm/retreatställe på Lanta Noi (den oexploaterade andra ön). Aruna är halv-indiska/halv-svenska och Chai är Thai. Deras små undersöta pojkar Jivan och Shaan talar både svenska, thai och engelska. Huset besöks just nu av morbror Gustav, Arunas morbror som älskar att sjunga psalmer lite spontant sådär då och då.

bild 4

Morbror sjunger psalm

Här finns även två hundar, en katt och en thailändsk tjej som vi tror jobbar här (det är lite oklart), men mest ligger hon i hängmattan och surfar på nätet…och ler då och då. Nirmala, Arunas syster som bor i Delhi ( jobbar på Ikea i Indien) brukar också hälsa på. Både på Julaftonsmorgon och Juldagen hade vi underbara frukostar med massor av söööt mango, hushållsost, saffransbullar, hemmagjort chai-te och gott kaffe.  Vi var alla här och även min dotter Bianca var med oss, fast hon bor närmare stranden.

bild 3

Mitt arbetsrum…

Huset ligger i djungeln (10 min från stranden) och vi har ett enormt rum som vi delvis har gjort om till en yogasal. Det är mörka lackerade trägolv, fönsterväggar och milsvid utsikt över djungel, hav och en makalös solnedgång varje kväll (och en full stjärnhimmel på natten). Vi bor i rummet som har elementet vind. Väggarna är fönster och när man öppnar alla känna det som att sitta ute, här kan du kika på rummet http://www.baanraobedandbreakfast.com/tatlom.html

KL medd (1)

Vår shala!

bild 5 kopia

Chaan med tjejen vi tror jobbar här;)

Aruna och Chai har sålt verksamheten och ska ge sig ut på nya äventyr genom att starta en eko-farm på ön intill, Lanta Noi, som är nästintill oexploaterad. I oktober kommer dem att flytta, fram tills dess kan ni nog boka rum här.
Ljuden häromkring är mest fåglar och grodor, ja och lite hundljud också. Det är med andra ord magiskt. Och vi älskar att meditera och yoga här. I tystnaden, i lugnet, med stilla mindfulness. Men mindfulness handlar inte bara om lugn, inga tankar och tystnad. Rätt mindfulness handlar minst lika mycket om att hitta sitt inre lugn i tanke-laviner, oljud och kaos (som när hundarna ylar på natten eller myrorna kryper på kudden). Här kan du läsa om vad som är RÄTT mindfulness. När vi känner för en kopp kaffe eller lite strand är det bara att promenera ner till Relax Beach-stranden nedan. Det är en vacker vit strand med palmer.

bild 4 kopia

Barn gör yoga på stranden

När jag reser älskar jag att gå på yoga-klasser. Då kan jag vara mer inkognito, slippa bry mig om läraren vet om att jag är ”yinyoga-Magdalena” eller inte. Jag kan njuta av en härlig yinyoga eller en tuff ledd ashtanga, ja eller som häromdan en lugn Vinyasa-flow. Yoga-studion här heter Oasis Yoga och lärarna är mycket duktiga. Om någon dag ska jag testa yinyoga också. Mest blir det dock egen praktik på vårt fina rum. Bästa shalan hemma;).

Här kan du göra ett pass jag hittade på här hemma! 

Yoga Oasis

Yoga Oasis

Vi sitter också och jobbar, dvs skriver på vår gemensamma bok. Den är än så länge lite hemlig men kommer nog att uppskattas. Du undrar kanske vad som hände med den där retreat-boken jag skulle skriva? Den är klar! Tycker jag…men det tyckte inte förlaget, så jag har lagt manuset på tänka-efter-hyllan och tar tag i det när jag har ny läs-redigerar-energi.

Ja, och nu är det ett nytt år!

2015 har varit rolig och fylld av nya projekt för mig. Det började med en månads retreat I Burma hos vår lärare Sayadaw U Tejaniya (liksom detta nya år kommer att börja med), fortsatte med intensiv ashtanga-retreat på Purple Valley. Sedan var det retreats, klasser, workshops, utbildningar och så en månads semester i juli. Alla kurser och workshops har varit fullbokade, det har varit överflöd i framgång där klimax blev TV4 framträdandet på Vardagspuls (här kan du se det igen!).

Inför 2016 önskar jag att appen på engelska ska bli klar och även den svenska uppdateringen Android-versionen bli färdig (det har lovats att det blir klart i början av februari…hmmm…)…
Vi har även fått klart med distribution till USA, Storbritannien, Kanada och Australien för boken. Jag önskar få mer tid att skriva. Jag önskar också att få härliga upplevelser på workshoparna och utbildningarna i mötet med alla nya, nyfikna yogis (det är det BÄSTA!) och jag önskar att människors inre freds-frö ska börja gro på riktigt. Att denna inneboende visdom som ju finns i alla ska spira och blomstra. Att allt hat inom oss och utom oss ska erkännas, observeras och tillåtas att självdö. Att vi alla ska förenas i en önskan om fred, kärlek och förståelse.
Må alla levande varelser uppleva fred och orsakerna till fred i sina liv!

bild 5

Gott Nytt år 2016!!

Stor kram, Magdalena