Yinyoga & Mindfulness Modul 2

25 timmar

Om utbildningen

Denna utbildning vänder sig till dig som vill fördjupa din kunskap i yinyogan och mindfulness. Vi lär oss både den Buddhistiska mindfulness teori/historia och hur vi kan tillämpa denna mycket effektiva teknik i våra liv och vår yinyoga-undervisning. Observera att det är den klassiska Satipatthana (mindfulness) som vi fördjupar oss i, den som den moderna MBSR har hämtat inspiration ifrån.

Enkelt beskrivet går mindfulness-meditation ut på vara medveten om oss själva och vår omgivning. Att leva livet fullt ut, vaken och med. Mindfulness är både en meditations-teknik men även sinnets förmåga till en större medvetenhet och visdom. Genom att öva oss på att väcka vår inre mindfulness lär vi oss att se våra tankar, känslor och fysiska förnimmelser och de reaktioner som uppkommer gentemot dessa. Vi utökar vårt livs-utrymme och vår frihet att välja snarare än att gå på autopilot där våra invanda mönster/program väljer åt oss.

Att ligga eller sitta i de ibland sköna och ibland krävande yinyoga-ställningarna ger oss ett utmärkt tillfälle att observera vår mänskliga natur, vår kropp och vårt sinne. Med hjälp av mindfulness-tekniken kan vi hjälpa både oss själva och våra elever att vara kvar, slappna av och se det som sker i nuet. På så sätt lär vi känna oss själva på ett nytt sätt. Vi av och om-programmerar systemet. Både kroppen och sinnet får en nystart och en återhämtning.

Föreningen yinyoga & mindfulness kan liknas vid ACT (acceptance, commitment therapy), en mycket populär mindfulnessbaserad terapiform som går ut på att lära känna och hantera våra tankar och känslor och på så sätt minska stress och lidande. ACT har visat sig vara så pass effektiv att den används inom psykiatrin och även smärtkliniker.

Med på kursen är Leg Psykolog Daniel Ek som håller ett föredrag och övningar i ACT under kursen. Läs mer om Daniel här.  Daniel är författare till två böcker ”Tid att leva” (Natur & Kultur 2016). Men även den senaste "Länge leve vänner!" (Natur & Kultur 2020).

Observera att vi inte går igenom positionerna och alla dess varianter (det gör vi i detalj under modul 1) på denna kurs. Fokus här är mindfulness meditation i relation till yinyogan och dess positioner. Kursen innehåller mycket meditation, både teoretiskt och praktiskt.

Utbildningen är 25 timmar varav en del av tiden ägnas åt egenläsning (se obligatorisk läsning nedan).

Bli certifierad

Förutom ett rikt kompendium med kursinnehållet så får du ett fint certifikat. Efter kursen kan du gå valfri modul med oss, den behöver alltså inte vara i kronologisk ordning.

Efter Kursen - Detta får du:

 • Ett certifikat med Yinyoga & Mindfulness, med de givna timmarna.
 • Ett rikt kompendium skrivet av Magdalena, som ett komplement till boken.
 • En privat Facebook-grupp där allt från kursen läggs upp, bilder på meditationsställningarna  filmer, länkar och annat roligt. I denna grupp har du för alltid tillgång till diskussion med deltagarna och lärarna.
 • Alla power-point presentationer mejlade till dig. Även Daniel.
 • Om det är en online-kurs samtidigt får du även de inspelade yinyoga-passen och meditationerna.
 • Ett verktyg och livskunskap för livet.

Efter kursen kan du börja undervisa i yinyoga med inriktning på mindfulness. Du kan även bygga på dina kunskaper genom att gå valfri modul med oss, den behöver alltså inte vara i kronologisk ordning. Du kan tex. gå mod 5, 4, 1, 3.

Varmt Välkommen till denna spännande kurs!

”Det finns egentligen ingen separation på livet och yogan. Det vi möter under en yinyoga-session med smärta, njutning, tankar, känslor etc möter vi i livet till vardags”

Från boken
”Vila dig i form med yinyoga”

Kursinnehåll

 • Vad är buddhistisk meditation?
 • Skillnader/likheter med yogisk/buddhistisk meditation.
 • Vad är Mindfulness?
 • Vi utgår från Sati Patthana Sutta (Buddhas grundläggande meditations-instruktioner) som även kallas De Fyra Grunderna av Mindfulness.
 • Hur, när använder vi denna metod i vår undervisning/pedagogik i yinyogan?
 • Hur vi genom vår egen närvaro tar våra elever igenom yinyogans olika skeden.
 • Medberoende eller medkänsla? Att skilja på sina egna och andras känslor.
 • Bra vs. dålig smärta/obekvämlighet i yinyogan/meditationen. När ska vi lyssna och lyda och när ska vi endast lyssna?
 • Meditation. Att sitta, att reflektera, att slappna av.
 • Föredrag och ACT-övningar med leg.psykolog Daniel Ek.

Kursen innehåller mycket meditation och övningar i densamma. Förmiddagarna är tillägnade åt föredrag medan eftermiddagarna ägnas åt meditations-praktik och avslutas med ett Yinyoga pass där vi får erfara hur man praktiskt använder sig av det vi lärt under dagen i yinyoga-undervisning. Observera att vi INTE går igenom yinyoga-positioner och deras varianter (vilket vi däremot gör i detalj på modul 1), kursen fokuserar mest på relationen yinyoga och mindfulness och hur vi tar in mindfulness i vår yinyoga-undervisning och egen övning.

PRIS

4520 kr exkl. moms (pris ink. 25% moms 5 650 kr).

Förkunskaper/För vem lämpar sig denna kurs?

Yinyoga modul 1 med Magdalena Mecweld & Mats Nielsen eller motsvarande yinyoga-bakgrund, eller för dig som vill fördjupa dig i mindfulness och dess bakgrund. Du bör kunna yin-ställningar någorlunda väl. Vi går inte igenom positionerna och alla varianter, det gör vi i detalj under modul 1. Läs om vilken bakgrund du bör ha under ”Vanliga frågor om våra utbildningar”. 

Rekommenderad utövning innan kursen

Du bör meditera själv eller bli ledd i någon form av Mindfulness-meditation/Vipassana/Zen etc. Här finns flera ledda meditationer med Mats och Magdalena. Du bör även ha läst något av den rekommenderade kurs-litteraturen innan.

Plats

De flesta av kurserna ges på Kundaliniyogacentret på Reimersholme på Södermalm i Stockholm. Några av kurserna ges på Yogashala Stockholm, Ringvägen 9d, Zinkensdamm, även den på Södermalm. Kursen ges samtidigt online, det är en kamera och belysning i salen.

Online 

Online-kursen ges samtidigt som den fysiska. Det är alltså en kamera uppställd i salen och du är med hemifrån. Vi har den senaste utrustningen med toppkvalitet på ljud och bild. Läs mer om denna variant här. 

Kurstider

9:00 - 16:30 alla dagar.

För övrig info, se under respektive kurs.

Lärare

Kurserna är på svenska och hålls alltid av Magdalena Mecweld och Mats Nielsen (om inte annat uppges). Daniel Ek är med under lördagen och håller en ACT-föreläsning med övningar.

Obligatoriskt

OBSERVERA: Obligatorisk närvaro under HELA kursen krävs för att få diplom!

Obligatorisk läsning:

I en del av kurstiden ingår egen läsning och studier. Dels i det rika kompendium du får under kursen, dels av Magdalenas bok ”Vila dig stark med yinyoga”. Boken finns att köpa på Bokus, Adlibris, mm.

Vi rekommenderar även att meditera tillsammans med Magdalena eller Mats via denna hemsida, här finns flera guidade meditationer. 

Välj alla eller endast en av följande böcker: Bhante Guarathana ”Mindfulness in plain English”, Marie Ericsson ”Kom och se” och/eller Jack Kornfields ”A Path with heart” .

Icke Obligatorisk läsning:

"Därför funkar meditation" av Robert Wright.

Michael Stone editor ”Freeing the body, Freeing the mind – Writings on the Connections between Yoga and Buddhism”.

Björn "Natthiko" Lindeblad "Jag kan ha fel"

Jack Kornfield, ”A Path With Heart”.

Jon Kabbat Zinn – ”Coming to our senses”.

Bhante Gunarathana ”Satipatthana in plain English”.

Daniel Ek & Fredrik Livheim ” Tid att leva”

Boende

Anmälan

Anmälan till Onsite/Online kursen sker genom att du trycker på ”Anmäl Dig”-ikonen nedan och väljer din preferens. Det är en anmälningsavgift på 1000 kr som betalas vid anmälan, du har sedan en månad på dig att betala resterande belopp (du kan självklart betala hela beloppet med en gång). Vid utebliven resterande betalning avbokas du automatiskt och förlorar både din plats och anmälningsavgift. Anmälningsavgiften är även en administrativ avgift och betalas alltså ej åter oavsett när avbokning sker. Detta gäller även byte av kurs, modul.
Resterande belopp betalas dock åter om avbokning sker senast 30 dagar innan kursstart. Om avbokning sker senare än 30 dagar innan kursstart betalas resterande belopp endast åter om en ersättare kan fylla din plats, eller vid uppvisande av läkarintyg.

LÄS GÄRNA OM VÅR AVBOKNINGSPOLICY HÄR!

 

VIKTIGT! Vid sjukdom/olycka innan/under kursen bör du kontakta oss direkt. Det kommer det inte att finnas möjlighet att ”ta igen den förlorade tiden” vid ett senare kurstillfälle. 

OBSERVERA! Den adress/företagsnamn du skriver i anmälningsformuläret går ej att ändra i efterhand. Så om det är ditt jobb/företag som betalar för kursen bör du fylla i företagets namn i fältet ”företag” och dess adress och ditt namn i fältet ”namn”.

Denna kurs ges endast på plats i Stockholm, på Kundaliniyogacentret och på Yogashala Stockholm. Du kan även delta online. 

Särskilda behov

Personer med särskilda behov (hörselskada, rörelsehindring, allvarliga skador, graviditet etc) bör alltid kontakta oss innan kursstart och rådfråga om sitt deltagande på kursen. Wisdom Works AB har rätt att avböja deltagande på kurs om inte eleven hört av sig innan för att försäkra sig om att vi har möjlighet att tillgodose deras särskilda behov.

Omdömen Modul 2

Djupt kunnande förenat med enormt mycket hjärta. Dessutom alltid välplanerat och strukturerat. Det är en trygg plats att vara på då ni ”håller i” gruppen på ett så kompetent och kärleksfullt sätt. Det skapar utrymme för både skratt och gråt samt att kunna dela kunskaper med varandra.

Emmy Hildingstam
Tillhör: Modul 2

Mats förmedlade sin handledning på ett väldigt tryggt och avslappnat sätt. Han kändes alltigenom autentisk och vägledde oss deltagare på ett avslappnad och chosefritt sätt som gör vipassanameditationen lättillgänglig och “down to earth”. Daniel Eks föredragning var fantastiskt bra. Han lyckades med självdistans, humor och empati få med alla. Oerhört givande och insiktsfull kunskap som han överförde till oss. Det är ju en diversifierad samling deltagare, många med egen erfarenhet av att både kanske gå i terapi och själva arbeta inom liknande, närbesläktade eller t o m samma arbetsområde som han själv. Andra, som jag själv, har kanske mest bara en abstrakt uppfattning eller bygger uppfattningar mest på hörsägen. Att omfatta alla och göra det engagerande för samtliga är ingen liten bedrift! Yinyogan varvades fint med övriga delar av kursen. Ni lyckades få med så mycket utan att det blev forcerat och ni kompletterar varandra på ett otroligt sätt (det har ni säkert hört förut, men det tål att upprepas) All in all en mycket givande, ödmjukande och lärorik kurs!

Hanna Junwalius, Yogalärare och officer i Sveriges Försvarsmakt
Tillhör: Modul 2

Som jag berättade trodde jag ju först att jag inte skulle gå denna modul då jag har en ACT-utbildning sen tidigare! MEN MEDITATIONEN-oj vilken Ny utmaning. Och jag upplevde verkligen att den var bra sammansatt med olika typer av meditation och i en dos som för mig var stark och bra. Mats guidning tyckte jag mycket om, både innehållsmässig och röstmässig. Jag har fått nya och mer kunskaper. Yinyogapassen på slutet av dagarna var bara njutbara. Och toppen med assistenterna- en varm hälsning till dom från mig.

Anette Hassel, leg coach & yogalärare
Tillhör: Modul 2

Tusen tack för en fantastisk helg! Jag kom hem fulladdad och avslappnad. Det var med spänning och förväntan jag kom och jag blev inte besviken! All Mindfulness / yoga utbildning jag tidigare varit på har varit i MindfulnessCenters regi och jag har varit mkt nöjd med dem. Nu har jag hittat ytterligare en duktig kursleverentör och det är jag så glad för. Jag kommer med all sannolikhet att synas på flera kurser hos er och det längtar jag redan efter!!

Cecilia Delborn, yogalärare & mindfulnessinstruktör
Tillhör: Modul 2

Idag håller jag endast 1 kurs i veckan med yoga, men jag mådde så bra, blev så inspirerad och kär i yinyogan så jag kommer att starta en yin-yoga kurs på fem tillfällen.

Anna H, Yogalärare
Tillhör: Modul 2

Väldigt bra teoretisk del, mycket intressant och inspirerande! Ni är väldigt inspirerande ?

Stina G Dahan
Tillhör: Modul 2