Vad betyder yinyoga för mig?

Magdalena_Mecweld_on_yin_yoga

FOR ENGLISH CLICK HERE!

I filmen ovan förklarar jag vad yinyoga är för mig.

Alla yogalärare har sin syn på yinyoga. De flesta undervisar i andra stilar och har yinyoga som en liten extra del.
När jag började undervisa i yinyoga 2007 hos Naomi Grosin på Inbalance Yoga i Stockholm visste ingen vad yinyoga var. Det kom tre, fyra personer (några av dem är fortfarande med mig!), jag hade med mig Sarah Powers yogabok och följde hennes pass. Ja just det, den var uppslagen mitt i och så körde jag yinyoga-klass! Jag hade redan undervisat i Ashtanga yoga sedan 2003, men tröttnade. det krävdes sånt engagemang. Jag tränade själv ashtanga men att undervisa i den kändes övermäktigt. När yinyogan kom in i mitt liv (2006) var det som en revolution, som det ofta är för många. Det var som en chock, tänk att man kunde VILA i positionerna, att inget mer behövdes! Vilket resultat! Helt otroligt! Alltså blev jag totalt helt och fullständigt fascinerad och uppslukad. Jag åkte till London och min vän Norman Blair för en lärarkurs, sedan blev det Sarah Powers. Jag älskade Sarahs sätt att väva in meditationen, Buddhas lära in i yinyogan. Det jag tyckte mindre om var att hon blandade in så mycket yang, att klasserna i huvudsak var ”vanlig” hatha och så lite yin på köpet…
För mig var yinyoga nummer ett! Jag behövde yinyogan mest, det var den som gjorde att min kropp kunde ”andas” sen kom andra yogaformer ”på köpet” Därför bestämde jag mig att helt och hållet fokuera på yinyogan i min undervisning.
Jag hade mina två klasser hos Naomi, år ut och år in. Bara yinyoga men, med meditationen som en inkorporerad del. Klasserna blev populärare och populärare, jag hade i snitt 25 personer på varje lektion. Det var den mest populära yogan på studion. Vi frågade oss varför. Jag tror att det är för att yinyogan är en sån quick-slow fix. Bara efter en klass känner man enorm skillnad.
En dag sa Lena, en elev till mig: ”varför skriver du inte en bok om yinyoga?” Ja, varför inte, tänkte jag. Min huvudinkomst var då journalistisk.
Jag hade redan varit med i min vän Karins (Björkegren Jones) bok Yoga Erotica. Den huvudsakliga bok-idén var Planet Yoga (en bok jag fortfarande skriver på!) så när jag och förlaget började prata om Planet berättade jag i förbifarten att jag också hade en idé att skriva en bok om yinyoga, en bok som jag själv ville läsa. En bok i vilken jag visade att yinyoga kan utföras av varje kropp och ålder. Jag ville helt enkelt dela med mig av den revolution som yinyogan innebar för mig!
Theodor, förlagschefen blev mycket intresserad…ja, och resten är historia. ”Vila dig i form med Yinyoga” har tre slutsålda upplagor (cirka 15 000 böcker vilket nästan är rekord för en faktabok), ja och så appen…Jag hade en mycket bestämd idé att jag ville ha min röst som leder yinyoga-passen. Mina elever sa alltid att det var min röst, i kombinationen med teman på yinyoga.klasserna som gjorde att de älskade min yinyoga.
Appen spelades in på åtta timmar helt UTAN MANUS! Alla passen du hör är alltså helt och hållet ”kanaliserade” direkt av mig, improviserade och totalt autenstiska!

Något år senare kom det många mail där yogalärare ville gå utbildningar hos mig. det fanns nämligen inga yinyoga-lärarutbildningar i Sverige. Jaha, varför inte tänkte jag. Detta var tre år sedan, nu är det minst 170 stycken certifierade yinyoga-lärare i Sverige.

Jag tror att det är ”äktheten” som ligger bakom succén. Att man känner att boken och appen är helt och hållet ”på riktigt”. Att det kommer från hjärtat. Även om jag älskar ashtangan så är yinyogan fortfarande huvudyogan för mig. Den som förändrade mitt liv, den som förändrar så mångas liv.
Jag vill säga tack till er alla som köpte boken, som lyssnar på appen och som fortsätter gå på mina klasser, workshops och mina utbildningar. Tillsammans sprider vi denna mirakulösa och samtidigt så enkla kroppsbehandling.
Vi hjälper oss själva att få frid i kropp och sinne och genom det skapar vi freds-ringar på vattnet. Ut i vida världen.
Stor kram från mig!
Magdalena

Posted in