Ett Jordande Jord-pass

Fjärilen2-Magdalena

Enligt Traditionell Kinesisk Medicin består allt i universum va de Fem Elementen, eller de fem faserna. Det är vatten, trä, eld, jord och metall. Dessa hör också till de fyra årstiderna, men inom TKM ser man även sensommaren som egen årstid – jordens tid.

Just nu, maj månad, har vi precis gått in en sk. mellanperiod från Trä-elementet till Jord-elementet. Denna period varar endast cirka två veckor. Jordelementet hör annars till sensommaren, som inom TKM är en egen årstid, men är alltså också ett slags mellan-element mellan årstiderna. Därav är det extra viktigt att jorda sig nu.
Vi bör tänka mer än annars på hur vi äter, jag skriver ”hur” eftersom det är viktigare med vilken attityd vi äter en vad vi äter, själva maten vi äter.
Att räkna, planera och kontrollera sitt matintag, exempelvis genom att vara besatt av att äta hälsosamt, räkna kalorier, näringsinnehåll etc, är ytterst ohälsosamt och gör så att vårt inre jordelement kan komma ur fas. Det är naturligtvis inte bra för detta element att äta hel/halvfabrikat och det som vi kallar ”onyttigt”. Men det är ännu värre att äta under stress, göra andra saker samtidigt och att ha ångest över det vi äter/inte äter. Helt enkelt att över-analysera och kontrollera matintaget (detta innebär att alla slags dieter, hur ”nyttiga” de än må vara, kan göra att jordelementet kommer ur fas).

En obalans kan yttra sig genom både fysiska (matsmältningsbesvär, acne, allergier, svaghet, övervikt, undervikt) och mentala/känslomässiga problem (ångest, mycket tankar, oro, tvångstankar, sömnsvårigheter, besatthet av sitt yttre, osäkerhet, kroniskt bekräftelsebehov mm).

Å andra sidan då Jorden är i balans så balanseras också de andra elementen. Därför är det just Jorden vi behöver få ordning på först. Att slappna av gentemot vår kost, släppa kontrollen (när det gäller allt), men äta balanserat, alltså tre mål hemlagad (och helst ekologisk) mat om dagen, lugnar hela systemet. Enligt TKM (och Ayurvedan) är varm, tillagad, lättsmält mat det allra bästa om man vi bli jordad.

Undvik alltså för mycket kall, rå mat (tex sallader) och välj soppor, grytor och ”mysig” varm, hemlagad mat just nu och då du behöver jorda dig, få i lugn i hjärtat och frid i sinnet.

Testa till exempel min Jord-soppa (här är receptet)! Inspirerad av de fantastiska soppor vi brukade äta till frukost/lunch i Burma har jag hittat på min egna favoritsoppa.

YINYOGA YORDAR

Även att göra Yinyoga jordar naturligtvis enormt. Därför har jag här satt ihop ett riktigt mysigt jordpass som stimulerar/balanserar Jord-elementet (Mjältens och Magens meridianer). Gör passet då ångest, rädsla, massor med tankar tar över dig. Då du känner dig stressad. pressad och allmänt ojordad och mycket ”i huvudet”. Passet kommer att garanterat att ta ner dig på jorden!

Vill du veta hur just ditt Jord-element är balanserat/obalanserat  (Mjälten&Magen) i din kropp? Besök Jana Särman, en i särklass superduktig Leg. Kinesisk Läkare som finns i Stockholm.  Jana håller tillsammans med mig vår Modul 3, den om Yinyoga & Kinesisk Medicin.

Lycka till!

Det här passet stimulerar och balanserar Magens och Mjältens meridianer det vill säga Jord-elementet. Meridianerna går på framsidan/sidan av magen, men även på framsidan/insidan av benen. En punkt som är mycket effektiv att massera är Mjälte 6 (san yin ko), den lugnar hela systemet,  jordar och grundar. 

TIPS! Du kan själv sätta ihop passet i min App (i ”Mitt pass”) och göra det till min röst som leder dig. Alla ställningar utan Jungfrun är där, men det går bra att följa min ledning till Barnets position lika bra.
Appen heter Vila dig i form med yinyoga.

Stanna i tre till fem minuter eller så länge som om du vill. Kom ihåg att andas djupt med magen!

Fjäril. Fjärilen är en skön ställning som drar ut ryggen men skonar hamstrings. Kom ihåg att inte stretcha eller dra. Slappna av!

 

Halvsadeln. En ställning som kommer åt magens och mjältens meridianer det vill säga Jordelementet. Tänk på att använda bolster/block för att underlätta ställningen. Ha alltid foten på lårets utsida. Byt ben efter dina minuter.

 

Barnet med stöd. En underbart jordande position. Ha gärna en kudde/bolster under magen att krama.

 

Jungfrun. Sätt dig med en kudde/bolster vid sidan av låren som är något isär, Vrid sedan magen mot kudden och lägg dig ner. Vila och slappna av. Känn magen mot kudden.

 

Happy Baby. En ställning som kommer åt Jord-meridianerna. Kom ihåg att inte kämpa. Slappna av.

 

HalvHappy Baby/Halv Drake. Detta är en ställning som kan vara minst lika utmanande som Hel-Happy Baby eller hel-Drake. Ligg på ett bortser , ta upp ett ben och håll antingen endast i ett knä eller på sidan av foten. Byt en efter dina minuter. Njut!

 

Benen i luften. Viktig position i ”jordandet” då vi vänder på hela kroppen och låter de olika energierna byta plats. Det går att jorden så att säga kommer till huvudet, och huvudet till jorden. Lugnat och balanserar hela systemet.