Nyhetsbrev Oktober 2020

porträtt_magdalena_mecweld

For English please click here

Kära alla,
Metall-elementet har anlänt. Enligt Kinesisk Medicin är lungorna och tjocktarmen i fokus. Med andra ord detox. Att rensa bort det som inte behövs. Att låta det viktiga, det som är värdefullt, konstruktivt, kärleksfullt få vara kvar i våra liv. Sorg är känslan som förknippas med Metall. Att låta den få finnas, att ha plats för den, känna den. De sprakande färgerna vi omsluts av nu är också tecken på förändring, förruttnelse, död – och liv – en ny fas i livet. Och mitt i allt detta finns livsenergin – Prana. Kraftfull – alltid här. Alltid närvarande. Att lägga sig i positioner som drar ut bröstkorgen, bröstryggen, sträcka/klämma på armarna stimulerar meridianerna som hänger ihop med Metall.
Denna vecka är jag i stugan. Bara jag och Shanti – vår lilla katt. Inte ett ljud. Så är det här på landet. Stillheten är total. Endast klockans tick tack och en fluga som surrar. Kylskåpet som då och då sätter igång sitt brummande. Vinden i träden utanför. Andetagen blir mera påtagliga. Tankarna hörs tydligare. Att vistas i tystnad är nyttigt. Att få tänka djupt, ytligt, virrigt. Att överhuvudtaget börja höra tankarna. Ofta är vi rädda för våra tankar. Vi vill inte ha dem. Vi dövar dem med ständiga intryck. Visuella och audiella. Vi vill ”få tyst i skallen”. Och det är ofta så vi uppfattar en ”lyckad” meditation. Den där stunden då tjattret tar slut. Men i den djupaste meditationen förstår vi att tankarna inte är problemet. Det är inställningen att ”de inte borde vara där” som skapar problemen. Tankar kommer och går. De är inte våra. Därför låter vi sinnet tänka, surra, och vi vilar i vetandet om detta. Bevittnar. Stannar i avslappningen och acceptansen. Vi övar oss i vardagen. Lämnar telefonen hemma och tar telefonlösa promenader. Är med oss själva i tystnad. Med de naturliga ljuden omkring oss. Begrundar och vilar. Andas djupa andetag av den fräscha krispiga höstluften. Och förundras över denna stund – då världen just nu är uppochner. Vi tar en dag, ett ögonblick i sänder. Nu och nu…och så nu…

Att vara nära – trots distansen
Arbetsmässigt för oss har pandemin inneburit en övergång till att nästan alla utbildningarna blivit kombinerade på plats/online. Det har gått över förväntan. Både för oss och för deltagarna. För mig personligen har Zoom-formatet inneburit känslan att jag kommer eleverna närmare. På den stora skärmen framför mig i salen ser jag deltagarna tydligt och nära. I och med att hälften är Online så är även personerna i den fysiska salen färre. Mer space, mer närhet till alla. För mig som yogalärare är det mestadels fördelar jag ser med denna förändring. Och många av våra deltagare håller med. Inte minst genom att de sparar pengar på hotell och resor, för att inte tala om risken för smitta som på detta sätt minimeras. Jag vet att Mats inte är lika positivt inställd till Online-formatet då det är han som sköter tekniken, kamerorna och ljudet. Och det uppstår alltid något strul innan start.  Men allt blir smidigare med tiden. Även för honom;). Dessutom är Erik Bergendahl vår och elevernas tekniska assistent på alla kurser. Tänk vad snabbt människan vänjer sig!  Du kan läsa mera om hur vi gör gällande våra fysiska kurser och Online-live kurserna här. 

Yinyoga Utbildningar 
Nu närmast håller vi vår modul 3, Yinyoga & TKM, även den delad Online & På plats. Efter det är det dags för Restoratve Modul 4. Just denna bestämde vi att helt hålla på plats, istället hyrde vi en dubbelt så stor lokal så att distansen fortfarande skulle vara ”Corona-säker”. Vi har precis genomfört en dylik Restorative där och det kändes bra, den feedbacken vi fick var också positiv. Några av deltagarna hörde till riskgrupper och de kände sig trygga med åtgärderna på plats.
Nu har vi öppnat upp vårens utbildningstillfällen för anmälan, men inte alla, vi öppnar upp resten så småningom. Detta på grund av att FHM:s rekommendationer ständigt ändras. Alla de öppnade kurserna är nu upplagda så att du vid anmälan kan välja om du vill delta Online eller På plats (Onsite). De flesta kurserna är i Stockholm, men vi har en utbildning i Malmö i juni och så kommer vi snart att öppna ett nytt tillfälle att gå vår modul 1, Grunden i yinyoga,  i Göteborg. Du som prenumererar på Nyhetsbrevet får, som alltid, förtur att anmäla dig. Utbildningarna blir snabbt fullbokade. På grund av det rådande läget är dock chansen stor att det blir en sista minuten plats ledig. Du som snabbt kan hoppa in  – mejla oss och ställ dig som stand by. Skriv ”Stand by” i ämnesfältet. Här kan du anmäla dig till vårens tillfällen.

Retreats
Varje år vid den här tiden brukar jag och Mats redan ha planerat vår retreat-resa till Burma och vår lärare Sayadaw U Tejaniya och även börjar samla in pengar till Metta In Action. Detta år blir det ingen sådan resa. Inte heller blir det någon överlämning av donation till de mest utsatta. Vi ska se om det ändå går att ordna. Behovet är större än någonsin. Vi återkommer när vi vet. Istället för att åka till Burma har vi planerat in andra slags retreats. Jag kommer att göra en studie-retreat online med en av mina favoritlärare Ajahn Sucitto i december, men också en fysisk Vipassana/Yinyoga-retreat med Staffan Hammers och Weronika Mrowczyk i januari på Mundekulla (ja, så tillvida inte Covid-läget ändras så klart!).

Yinyogapass & meditation på nätet 
Du vet väl att vi ständigt uppdaterar vår hemsidaInstagramFacebook och vår Youtube-kanal med nya roliga Yinyogapass? Det senaste handlar om Yinyoga för stora kroppar och även ett pass som hjälper vid klimakteriet. Ett Restorative-pass för dig som vill återhämta dig och slappna ännu djupare finns nu på Instagram och Facebook.

Våga att bara vara
Det krävs en hel del mod att bara vara – inte göra. Att inte ständigt hoppa på planerings-moodet, att vara i framtiden. Mer, mer och mer. Det krävs också disciplin att inte kontrollera, istället att nöja sig med att inte veta, inte fixa, inte rätta till. En sådan tid är nyttig. Ta vara på den nu. 

Hoppas att se er, antingen via nätet eller på plats!

Magdalena och Mats – och Shanti 

Posted in