Tyst Retreat

Myanmar_Magdalena

”Jag är så mycket tyst hemma på landet, så det är ju som en tyst retreat”…”eller ”tyst kan jag ju vara hemma och meditera för mig själv” . Jag har stött på dessa argument/idéer och liknande lite då och då.
Då har man missförstått att det ”tysta” på en retreat inte är det viktiga. Tystnaden är till för att den inre rösten ska få komma till tals.
Så det är säkert otroligt givande, avslappnade och återhämtande att var tyst med sig själv, att meditera själv, men det är ingen ”meditationsretreat”.

På en tyst vipassana-retreat även kallat insiktsmeditations-retreat (i olika vipassana-traditioner) guidas man i buddhistisk filosofi/meditation av en erfaren lärare. Man får teoretisk och praktisk kunskap i meditation. Lite som en intensiv utbildning fast man studerar sig själv. Man övar sig på att vara i stunden men även att titta på sin kropp, dess förnimmelser, på sitt sinne, sina mönster, tankar, känslor och på så sätt i, bästa fall, släppa några övertygelser och ovälkomna mönster. Och få ”insikter” (därav namnet).

Guidningen och den teoretiska delen är central. Att gå inåt i sitt sinne är lite som att ge sig ut på en upptäcksfärd i en snårig skog. Din guide har redan gått vägen många gånger, vet vilka hinder som kan dyka upp, vilka grenar och stenar som lätt snubblas över. Vet vilka (ofta imaginära) monster och faror som gömmer sig i buskarna. Hjälper  dig så att du inte går vilse.

Efter många sådana guidade retreats internaliseras guiden och du kan (och bör) guida dig själv mer och mer. I livet. Eller själv i stugan.

Så ja, visst kan man göra så kallat ”self-retreat”, men detta rekommenderas främst till väldigt erfarna meditatörer som har en egen inre klarhet och vet hur snårigt det kan bli. Ofta har man ändå kontakt tex via telefon med sin lärare som ger en instruktioner och råd.

Denna text har jag sammanställt på Vipassanagruppens hemsida: https://sangha.nu/tyst-vipassanaretreat/

Du kan även läsa mina tidigare inlägg här: 

Hur man blir en meditationslärare:

https://www.yin-yoga.se/hur-blir-man-en-meditations-larare/

Att ta med retreaten hem: https://www.yin-yoga.se/att-ta-dhamma-med-hem/

Ett inlägg från 2015 från meditationscentret i Burma: https://www.yin-yoga.se/vipassana-i-burma/

 

 

Posted in