Hur blir man en meditationslärare?

_DSC0794

Den frågan får jag och Mats ibland. Det är svårt att svara på, liksom det är svårt att svara på frågan ”hur blir man yogalärare?”. Läs gärna mitt försök till svar på den senare frågan i detta blogg-inlägg: https://www.yin-yoga.se/hur-blir-man-yogalarare/

En sak är säker: man blir varken yogalärare eller meditationslärare av att enbart gå en utbildning – hur bra den än är. Man blir det genom att öva, öva och öva. Tålmodigt, år ut och år in. Dagligen. Och sedan dela med sig av sina insikter. 

Enligt Insight Meditation Society, IMC och Spirit Rock – de främsta meditations-organisationerna i USA var det länge en oskriven ”lag” att man ska ha gjort många tysta retreats, helst en så kallad tre-månaders retreat innan man ens började leda korta meditationer. 

Numera har de utbildningar. Läs på deras hemsida om vad de rekommenderar (dessa innefattar också retreats förstås) https://www.dharma.org/teachers/teacher-training-program/

https://www.spiritrock.org/teacher-training

Man kan även ha haft en egen meditationslärare – guru – under många år som har följt en och ens utveckling och som sedan kan rekommendera att du själv kan börja lära ut. Men, även där behöver man vara på tysta retreats och meditera, meditera, meditera. 

Alla är vi ju olika, men jag själv känner mig fortfarande inte redo att tex hålla längre retreats (mer än 4 dagar) trots att jag har mediterat sedan 1990-talet och i princip dagligen sedan 2004. Jag har genomfört minst ett femtiotal kortare tysta retreats (4 – 10 dagar) och under många år årligen mediterat minst tre-fem veckor hos min lärare Sayadaw U Tejaniya (förutom att både göra och arrangera kortare retreats).  Jag har läst och studerat de viktiga Buddhistiska Suttrorna under många års tid. Dagligen lyssnar jag på så kallade Dhamma-tal av kända meditations-lärare. Dessutom har jag tex gjort så kallade study-retreats, tex en 9 veckors med Analayo – Satipatthana. Vilket också brukar vara ett kriterium. 

Ja, och inte minst studerat mitt egen sinne och därav känt att nej, jag känner mig inte redo att hålla längre retreats. Men det är jag…och som sagt, alla är vi olika. 

Vi har fått frågan om inte vi vill skapa en lärarutbildning. Vi håller ju en tredagars-kurs i Yinyoga och Mindfulness men den är mera riktad till yogalärare som vill inkludera mindfulness i sin yoga-undervisning och alltså inte en instruktörsutbildning i meditation/ mindfulness att så att säga undervisa renodlad mindfulness i efteråt. Under den utbildningen visar vi på olika sätta att meditera, hur man kan använda mindfulness i sitt arbete med klinter/elever, vilka fallgropar det finns och hur man kan använda sig av Buddhas lära i sin yinyoga-undervisning och i sitt liv. Dessa kurser är mycket uppskattade. Men även där brukar vi rekommendera att sitta en tyst retreat innan man undervisar. 

Jag och särskilt Mats kanske skulle kanske vara redo att hålla en meditationslärar-utbildning men fortfarande har vi fullt upp med våra andra yinyoga-kurser. Det kräver enormt mycket jobb och förberedelse att starta upp en utbildning. Vi vill ju själva åka på retreats och vara lediga då vi inte jobbar. Men vem vet, kanske i framtiden att vi startar en sådan.

Det är en sak att leda korta meditationer under yogan och att faktiskt hålla hela retreats/utbildningar. Saker kommer upp och har du inte erfarenhet kan det verkligen skada dina elever. Och inte minst dig själv.

Men om du nu vill gå en kurs i att lära ut meditation, här är några hållpunkter att fråga läraren (om den inte redan har ett gediget rykte):

  • Hur länge har du mediterat? I vilken tradition?  Jag skulle känna mig trygg om denne hade mångårig regelbunden erfarenhet av en specifik (eller helst olika) meditations-praktik. 
  • Hur många längre retreats har du gjort? – Jag skulle känna mig trygg om denne hade gjort minst ett femtontal tysta kortare och längre retreats.
  • Har du någon annan erfarenhet av inre resa? Det kan vara terapi etc. – Jag skulle känna mig trygg om läraren själv har studerat sitt eget sinne med andra tekniker än meditation.
  • Utbildningen bör innehålla en tyst retreat och även ha som krav att du ska ha gjort ett flertal olika retreats med andra lärare.
  • Utbildningen bör även ha som krav att du ska ha mediterat regelbundet under några år.

Med det sagt garanterar det ovan inte att detta är en ”bra” lärare eller en ”bra” utbildning. Det finns lärare med 50 års erfarenhet som beter sig otroligt illa som människor. Och tvärtom. 

Det allra viktigaste är ”känslan” du får. Kanske att du kan testa en kortare retreat (en workshop tex) och se hur det känns?. Att det är en tillförlitlig och vänlig person. Och i slutändan handlar det nog mest om en människa som möter en annan istället för lärare och elev….en vänlighet, ödmjukhet och inte minst humor!

Lycka till!

Magdalena