Yinyoga och den fascinerande Fascia

Yoga-Magda_sälen

Yinyoga och Fascians Betydelse för Vår Hälsa

Under de senaste åren har forskare upptäckt att fascian, ett omfattande nätverk av bindväv, spelar en större roll för vår hälsa än vad vi tidigare trott. Fascia är som ett nätverk av tunna bindvävshinnor (kollagen, vatten bla) som omsluter varje del av kroppen. Dessa hinnor är sammanlänkade och bildar ett heltäckande nätverk, som fungerar som kroppens grundstomme, likt armeringsjärn, och håller alla delar på plats.

Fascian är ett oändligt nätverk av bindväv som omsluter praktiskt taget allt i kroppen – från muskler och skelett till organ och celler. Tänk på fascian som ett nät av tusentals spindelväv-tunna trådar som arbetar parallellt. När dessa trådar klibbar ihop, vilket kan hända när vi inte rör på oss, väljer samma rörelser dagligen, ja eller i ärrvävnad, kan problem uppstå. Kroppen hanterar detta till en viss gräns, men inte alltid. Konsekvensen blir stelhet då även kroppens rörelseförmåga  begränsas. Eftersom det finns cirka 10 gånger fler smärtreceptorer i fascian än i muskler kan låsningar i fascian leda till smärta, till exempel i ländryggen. En ”sjuk” fascia kan snabbt skapa en ond cirkel. Inflammation uppstår, vätskeflöde, lymfa och immunförsvar påverkas – och smärtan gör vila och återhämtning svårare.

Fascian är alltså avgörande för varje muskelrörelse, men den arbetar också när vi är stilla, och särskilt då vi tretchar passivt – exempelvis under yinyoga.  Inom yinyoga fokuserar vi på att försiktigt sträcka ut och hålla positioner under längre tid, vilket hjälper till att hålla fascian smidig och fri från låsningar. Det innebär inte att vi är helt ”stilla” i varje position. Vi låter gravitationen göra stretchen, detta innebär små mikroöppningar, rörelsen sker under den ”stilla” tiden. Vi så att säga öppnar upp kroppen, låter cirkulationen cirkulera igen. Men kom ihåg att fascia-stimulans inte är förbehållen yinyoga. All rörelse kommer åt fascian, och särskilt all OBEKVÄM rörelse (och yinyogan är ofta obekväm). Men yinyogans styrka är också just stillheten, stillhet i en värld som snurrar allt snabbare. Jag ser fascian som en symbol för universum. Men det är en annan artikel…

kram så länge, Magdalena

Posted in