Att resa…Inåt och utåt – Nyhetsbrev Mars

Stranden_pic

(Detta Nyhetsbrev publiceras här ca. en vecka efter att det sänds ut. De som har det får alltså förtursinformation till alla Magdalenas och Mats workshops och events. Anmäl dig nedan om du är intresserad).

Vågorna slår mot den tomma stranden. Palmerna vajar i vinden. Himlen är safirblå och vattnet glittrande turkost. Vi befinner oss på en avlägsen paradisstrand i Burma, en av de vackraste stränderna jag och Mats varit på. Det är nästan overkligt perfekt här. Som att befinna sig i ett kraftigt photoshoppat vykort.
Stället vi bor på är en förverkligad dröm av en västerlänning. En perfektionist uti fingerspetsarna har han skapat ett avlägset eko-paradis. Här finns varken pool eller plastparasoller, inte heller plast-solstolar eller paraplydrinkar. Istället softar vi i hängmattorna, de sköna linne-madrasserna på stranden eller helt enkelt direkt på i den vita sanden med palmerna som solskydd.
Vi bor i traditionellt byggda bamboo-bungalows som trots sin enkelhet känns stilfullt luxuösa. Det är de smakfulla detaljerna som gör det. Hade jag fortfarande skrivit inredningsreportage skulle ett komma härifrån.
Det finns två byar i närheten. Alla anställda kommer härifrån och har schyssta löner och villkor. Här känns det mesta just schysst. Från den svenska eko-mulltoan (!), den lokala närproducerade maten till städerskan som leende kommer in varje morgon och vill bädda.
Vi har fått två frågor från Sverige under vår resa till Burma: ” Är ni inte rädda att resa till Burma, jag har hört att det är oroligt där?” och den andra har varit: ”Kan man resa till ett land där Rohingyas behandlas på ett så dåligt sätt?” Här kan du läsa våra tankar kring frågorna.

ATT ÖVA SIG I KÄRLEK…METTA BHAVANA
Våra tre månader på resande fot börjar närma sig sitt slut. Det var en omvälvande och transformerande resa för både mig och Mats. De första fyra veckorna på meditationscentret i Yangon hos vår huvudlärare Sayadaw U Tejaniya var lärorika som alltid och gav nya insikter hos oss båda.
De två veckorna på Metta-retreatet  med Sayadaw U Indaka, Ven Viranani och Ariyanani var väldigt annorlunda och nya för oss. Det var första gången vi gjorde en så kallad renodlad Metta-retreat. Det skiljer sig mycket från en vipassana-retreat. Retreaten var på ett meditationscenter i norra Burma. Utsikten var magnifik över gröna fält och bergstoppar. Temperaturen var som svensk sommar, cirka 25 grader på dagen och kanske 10 på natten. Frisk och krispig luft. Behagligt.
Instruktionerna för Metta meditation är att upprepa korta fraser av välvilja. Jag valde ”Må du vara lycklig, frisk och fridfull”. Och under dagarna fick man nya personer att tänka och önska väl till. Det är en djupgående psykologisk process eftersom de personerna man tänker på väcker förstås minnen, associationer som man bearbetar på ett icke-kognitivt sätt. Med medkänsla och förståelse.  Med hjärtat helt enkelt. Man uppmanas att upprepa fraserna nonstop under dagarna. Från det man vaknar tills att man somnar. Man gör det alltså hela tiden, när man går, står, tvättar sig, sitter i meditation, gör gående meditation, när man äter ja, hela, hela tiden.
Det var särskilt intressant att recitera detta då jag gjorde ashtanga och yinyoga. Lättare under yinyogan förstås, men det gick också bra i ashtangan. Istället för att räkna andetagen så reciterade jag meningarna. Testa själv!
Här är ett yinyoga pass med mig från förra året på Purple Valley i Goa där jag guidar dig i yinyoga med Metta
Och här är en guidad 6-minuters Metta Bhavana meditation.
Jag skrev ner mina upplevelser varje dag. En av dagarna kom oro och ångest över mig. Så här skriver jag:
”Jag satt bara kvar och vände istället uppmärksamheten mot stillheten, öppnade upp sinnet helt. Oron började luckras upp. Allt blev tyst, så lugnt. Samtidigt så skört. Jag såg att även detta, oron, ångesten, var en del av livet, en del av alltet. Sen gick jag upp och gjorde gående meditation… Precis utanför salen är det en terass, det är fantastisk utsikt över fält, över den här skogsstigen, den guldskimrande pagodan, och så bergstoppar som bakrund och små stackmoln på den klarblåa himmelen. Vinden prasslade i träden – det ljudet är så behagligt för mig, påminner om när jag var liten i Sopot och vinden blåste i kastanjeträden utanför vårt hus. Solen värmde mina axlar, och de nakna fötterna masserade det lena stengolvet som svalkade tillbaka. Jag bara gick, och gick, bara var medveten i stunden, stund efter stund. Nu efter nu… ”Må du vara lycklig, frisk och fridfull… Må du vara lycklig, frisk och fridfull..I all oändlighet.”

KONSTEN ATT GÖRA INGENTING
Vi ser också fram emot att slutföra vårt nästa bokprojekt om yinyoga. Tanken var att göra det efter retreaterna, under resan, nu när vi är på stranden och har liksom inget annat för oss. Det har gått sådär;). Boken är nästan klar, och vi har putsat på den lite. Men mest har vi faktiskt vilat oss i form, inte gjort värst mycket. Kontemplerat, mediterat, yogat och bara varit. Framför allt har vi genom denna avslappning upptäckt nya dimensioner i både meditationen och yinyogan. Vi kommer självklart dela med oss av allt på utbildningarna och på workshoparna.

WORKSHOPS OCH UTBILDNINGAR
Under tiden vi var på retreat tog vår underbare assistent Erik Bergendahl vid och höll vår Modul 1, Grunden i Yinyoga, på sin studio i Nynäshamn. Erik har fått fantastisk feedback efter kursen vilket vi förstås visste skulle ske, men det känns ändå som en bekräftelse på att han är en yogalärare/utbildare i topp-klass. Kursen är uppbyggt på exakt samma sätt, med samma innehåll som den med oss och man får ett likadant certifikat efteråt. Nästa kurs med Erik kommer att vara i augusti 2018 i Piteå. Håll utkik om du är intresserad.
Vi kommer hem i mars och börjar med två workshops i Malmö på Studio Frid (den 16 och 17 mars) . Sedan följer modul 1, Grunden i Yinyoga i Stockholm. De flesta av vårens kurser är fullsatta, men det finns ett fåtal platser till Modul 4, Restorative Yoga, den 15 – 17 juni. Vi har också lagt upp höstens nya datum för alla utbildningar. Kika här om du vill gå.

Workshoparna i Stockholm på Atmajyoti är nu fullsatta men anmäl dig till väntelistan, det blir alltid avhopp. Det finns platser kvar till den sex timmar långa workshopen söndagen den 3 juni på samma ställe. Temat för workshoparna är ”De Fyra Grunderna för Mindfulness” i kropp och sinne. Fokus är på hur vi kan hantera vardagsstress. Vi skapar trygghet i kroppen genom att sjunka djupt in i avslappning.

FÖLJ MED MIG OCH FREDDIE MEADOWS TILL COSTA RICA!
Jag har blivit inbjuden att hålla Yinyoga på en riktigt lyxig retreat på Costa Rica med surf-kändisen Freddie Meadows (4-13 maj, 2018 – Endast ett fåtal platser kvar). Freddie kontaktade mig och berättade att han gör yinyoga till min app nästan dagligen och att det har hjälpt honom mycket med hans surf. Han är mycket intresserad av meditation och yoga.
Och, vet du inte vem han är? En av världens bästa surfare (etta i Sverige!), med en pappa som är britt och en svensk mamma. Om du inte är inne i surf-svängen kanske du har sett honom i diverse reklamsammanhang i olika tidningar.
Den här resan är mycket exklusiv, med en ”kändis”-kock Frida Runge (många kändisar här, haha!) som lagar fantastisk mat, man bor i lyxiga bungalows direkt på stranden i Santa Teresa på Costa Rica. På morgonen är det surf-lektioner med Freddie eller yinyoga med mig, och samma sak på kvällen innan solnedgången. Vill du veta mer? Läs mera på Freddies hemsida och kontakta honom för att anmäla dig. All undervisning kommer att vara på engelska.
OBS! Jag vet inte några detaljer, priser etc, så det är Freddie du bör kontakta angående din anmälan och resterande frågor med mera.

Nu ska jag ta en paus från skrivandet och hoppa i havet. Just nu är det så klart, ni vet så där så att man verkligen ser långt långt under ytan. Jag önskar att mitt sinne var så hela tiden….För snart, snart är vi hemma i kylan. Och jag måste säga att det känns ganska härligt det med. Det är hemma, med våra nära och kära, med vardagsstress, slask och kyla, och ”vanligheten” i vardagen som resultatet av allt mediterande kommer att visa sig.

Hoppas att vi ses,

Tills dess önskar vi er att ni är Lyckliga, Friska och Fridfulla!

En metta-kram från oss,

Magdalena och Mats