Detox – att rena och stärka – men är det verkligen bra?

drink-1487304_1280

Detox för kropp och sinne

Att detoxa eller avgifta kroppen har varit en trend under många år inom hälsa. Men vad är detox och kan alla göra det?

Det engelska ordet detox är förkortning för detoxification som helt enkelt betyder avgiftning. Att svenska ord får en magisk säljklang så fort de översätts till engelska är ingenting ovanligt. Särskilt inom friskvård och hälsomarknaden använder man sig flitigt av engelskan som en del av marknadsföringen. De många avgiftningspreparaten fick en markant försäljningsökning då ”avgiftning” byttes ut mot ”detox” för några år sedan. Sedan dess är detox den trendigaste kuren inom hälsa. Anne-Li Thor som äger hälsokosten Vitavera i Stockholm tror inte bara att det beror på smart marknadsföring. Enligt henne har svenskarna blivit alltmer hälsomedvetna.

– Många börjar inse att ohälsa till stor del beror på maten de äter, att det inte går att proppa i sig vad som helst och må bra. Men folk verkar också tro att bara ordet detox finns med så gör en produkt dem rena eller friska. Vi har förutom riktiga kurer även téer, schampo, läskedrycker och juicer med ordet detox. Men tyvärr så funkar det inte så enkelt. En avgiftning kräver både tid, tålamod och uthållighet.

Anne-Li Thor berättar hur en kvinna kom in i affären och sade att hon hade druckit vin varje kväll under sommaren och behövde en snabb detox-kur. Då hon fick höra att det tar minst en vecka innan kroppen är någorlunda renad vände hon argt på klacken och gick.

– Hon trodde att det skulle ta några dagar, säger Anne-Li Thor.

En vanlig detox innebär att man under en begränsad tid äter mindre och rätt, tränar och tar hjälp av olika preparat, så kallade detox-kurer. Det handlar om att rensa kroppen från gifter och avlasta utrensningsorganen levern, lymfan och tarmen. Den västerländska livsstilen med frosseri, snabbmat, socker och alkohol utsätter kroppen för överbelastning som kan resultera i förgiftning. Symtomen är låg energi, förstoppning, gaser, huvudvärk, acne, inflammationer och förkylningar. En detox-kur sägs ge mera energi och en friskare och starkare kropp. På köpet brukar man tappa en hel del kilon.

Maria Karlsson är näringsterapeut på Odenplans Integrerade Hälsoklinik i Stockholm. Hon föreläser ofta om detox och uppmanar patienter till det, men är samtidigt skeptisk till alla sorters quick-fix även om hon tror att en detox-kur kan vara en bra start på ett mera sunt leverne.

– En detox kan ge en välbehövlig kick om man vill ändra sin livsstil. Man stärker kroppens reningsverk och bygger upp motståndet. Det innebär att man äter mindre och mera hälsosamt, tillför näring och rör på sig mer under en period.

Enligt Maria Karlsson är miljögifter och luftförorening minst lika stora giftbovar som det vi får i oss.

– Att dricka kaffe till exempel behöver inte alls vara onyttigt, kaffe innehåller många viktiga antioxidanter. Men för en kropp som redan är belastad kan det bli för mycket. Precis som ett avlopp som det fastnar hårstrån, smuts och annat i behöver rensas ut, behöver vi också rensa i rören då och då.

Immunologen och hälsogurun Sanna Ehdin som skrivit succéboken ”Den självläkande människan” var bland de första i Sverige att propagera vikten av detox. Hon är glad över svenskarnas hälsointresse och tror att trenden kommer att hålla i sig, men poängterar att detox inte är något nytt.

– Detox eller fasta har alltid förekommit i alla religioner och inom alla kulturer. Det är ett sätt att inte bara rena kroppen utan också själen. Vi behöver detoxa oss emellanåt, rensa ut, starta om och få ny kraft och energi.

Meditation, Andning och Yoga

En sak vi ofta missar är att meditation och yinyoga men framför allt andningsövningar också är mycket viktiga komponenter i en detox. De hjälper inte bara till att rena kroppen utan också att lugna sinnet och stärka själen,  andningsövningar kan stödja kroppens naturliga utrensningsprocesser genom att öka syresättningen, förbättra cirkulationen, stimulera lymfsystemet, balansera nervsystemet och främja bättre matsmältning.

Dessa metoder kan vara den viktigaste av alla detoxkurer då de bidrar till att rena både kropp och sinne på djupet, och främja långvarigt välmående.

DE VANLIGASTE DETOX-KURERNA FÖR KROPPEN

Pulver-Detox

Pulver och tabletter som man äter morgon och kväll. Pulvren innehåller ofta physillisfrön som fungerar som en inre borstning på tarmarna. Tabletterna innehåller olika leverstärkande och utrensande örter.

Detta är för dig som inte vill ställa om hela kosten och livsstilen, men kan tänka dig att undvika snabbmat, alkohol och kaffe och röra på dig mer under en kortare period.

Kuren varar från några veckor till tre månader.

Fördelar: Enkelt och effektivt.

Nackdelar: Huvudvärk, utslag med mera är vanligt förekommande i början.

Finns på: De flesta hälsokostaffärer i butik eller på nätet.

Pancha Karma

Detox enligt den indiska hälsofilosofin ayurveda där kost, massage och andra behandlingar ingår.

Detta är för dig som vill ha en ordentlig utrensning med tydliga resultat både i viktminskning och vitalitet.

Kuren varar enligt tradition under 21 dagar, men det går även bra med en vecka.

Kostnad: I Indien kostar seriös pancha karma cirka 10 000 kr för 21 – 28 dagars behandling inklusive kost och logi. I Sverige är priset cirka 7500 kr för en vecka, exklusive kost och logi.

Fördelar: En rejäl utrensning av gammalt skräp. Förutom särskild kost ingår massage, skrubbningar och ansiktsbehandlingar.

Nackdelar: Detta är inte någon SPA-upplevelse utan en tung mangling av både kropp och psyke. Ångest, diarré, frossa, feber, migrän, utslag kan förekomma.

Fasta

Man äter endast flytande föda under en period, undviker salt, socker, alkohol, kaffe och andra gifter.

Detta är för dig som inte vill tillföra några andra produkter än frukt och grönsaker.

Kuren varar minst en vecka.

Kostnad: Varierar.

Fördelar: Enkelt och billigt att göra själv hemma.

Nackdelar: Kräver tålamod och vilja. Kan vara kraftigt utrensande. Lämpar sig inte som bantningsmetod eller för svaga personer.

Meditation, Yinyoga & Andning – Detox både för sinne och kropp

Meditation, andning och yoga och särskilt yinyoga är alla renande för. Andningen påverkar diafragman och därmed även lymfsystemet, som i sig är kroppens eget ”sop-system”. Djupa andningsövningar ökar syreupptaget i kroppen. När vi andas djupt och fullt, får varje cell i kroppen mer syre. Detta hjälper cellerna att fungera optimalt och bidrar till att avlägsna avfallsprodukter från metabolismen mer effektivt. Avgiftning sker alltså genom medveten utandning:  när vi andas ut, avlägsnar vi koldioxid, som är en biprodukt av kroppens energiproduktions-process. Djupa och medvetet kontrollerade utandningar kan hjälpa till att mer fullständigt rensa ut denna gas, vilket minskar kroppens syranivåer och förbättrar dess övergripande hälsa. Precis som vår planet lider av global uppvärmning lider vår kropp av lokal uppvärmning och förgiftning. Att andas djupt, hålla andetaget ett tag för att sedan släppa ut en lång utandning kan ge oväntade resultat.

Andningsövningar och djup medveten andning:

  • Stimulerar lymfsystemet:  Andningsövningar kan stimulera lymfsystemet, vilket spelar en viktig roll i kroppens avgiftningsprocess. Lymfsystemet hjälper till att transportera avfallsprodukter bort från vävnader och in i blodomloppet, där de kan bearbetas och elimineras.
  • Balans av nervsystemet:  både meditation, yinyoga och andningsövningar balanserar nervsystsmet med särskild fokus på det parasympatiska nervsystemet, vilket är ansvarigt för kroppens ”lugn och ro”- funktioner. Detta kan minska stresshormoner som kortisol, vilket i sin tur minskar inflammation och främjar kroppens naturliga avgiftningsprocesser.
  • Ökad cirkulation: Djup medveten andning och yinyoga kan förbättra blodcirkulationen. Bättre cirkulation innebär att näringsämnen kan levereras mer effektivt till celler och vävnader, samtidigt som avfallsprodukter snabbare transporteras bort.
  • Mental klarhet och känslomässig utrensning: Regelbunden meditation, yinyoga och andningsövningar kan  främja mental och känslomässig klarhet. Genom att fokusera på andningen kan man minska ångest och stress, vilket ofta bidrar till bättre psykisk hälsa och känslomässig balans. En detox på djupet.

Meditation, andning och yinyoga kan vara den viktigaste av alla detoxkurer, då de bidrar till att rena både kropp och sinne på djupet. Här kan du testa en meditation med fokus på andetaget! 

Lycka till med din detox,

Magdalena

 

Artikeln är skriven av Magdalena Mecweld och har publicerats i SVD 2012 men är omskriven och uppdaterad.

 

Posted in ,