Magdalena_Mecweld_Goa

Magdalena Mecweld

Magdalena Mecweld, född 1969 kommer från Sopot, Polen, är yoginin, journalisten och författaren till boken och appen ”Vila dig i form med yinyoga” (2012) och boken "Vila dig stark med yinyoga" (2022). Hon är en mycket uppskattad och omtyckt lärare som förenar djup visdom med lättsam humor i sin unika yogaundervisning. Magdalena är en av de första att lära ut yinyoga i Sverige med regelbundna klasser och workshops sedan 2008. Magdalena håller även i de mycket populära yinyoga-lärarutbildningarna och har certifierat snart två tusen nöjda yinyogalärare i Norden sedan 2013 (läs mer om utbildningarna här).

2012 kom hennes bok ”Vila dig i form med yinyoga” (här kan du läsa om boken) ut. Bokens personliga, vackra och samtidigt mycket praktiska upplägg har berört och hjälpt hundratusentals läsare runtom världen. Boken/appen finns även på engelska:”Serenity Yin Yoga – Rest yourself to a healthy body & calm mind”. Även appen med samma namn är mycket populär. Magdalenas nya bok "Vila dig stark med yinyoga" innehåller nya positioner, pass och meditationer .

Magdalenas yogastil utgår mycket ifrån den meditativa, visa och djupt läkande aspekten av yinyoga. Med en andlig praktik sedan början av 1990-talet och lång erfarenhet av att lära ut yoga, sedan 2003, har Magdalena en fingertopp-känsla i sitt sätt att förmedla sin oerhört rika kunskap.

”Jag ser hela livet som meditation och yoga, försöker att vara medveten i alla livets skeenden. Det är inte det som händer på mattan eller meditationskudden som är intressant, det är det som händer då livet pressar, stressar oss, när saker och ting inte blir så som vi vill ha dem, eller då de faktiskt blir det!”

- Magdalena Mecweld

Yogaresan som inte har ett slut...

"Jag har sedan barnsben varit fascinerad av det vi numera kallar ”andlighet”. Jag började med astrologi, grafologi och tarotläsningar i tonåren och har fortsatt med professionell andlig vägledning genom åren, men det var 1994 som meditation och yoga på allvar kom in i mitt liv. Böcker av Castaneda, Krishnamurti, Yogananda och Eckhart Tolle gav mig nya verktyg och ett nytt sätt att se på livet.

En allvarlig ryggskada där tre kotor är förskjutna med kronisk smärta som följd och en i allmänhet ovanligt stel kropp gjorde att jag undvek allt som var fysiskt krävande och obehagligt.

Att istället läsa och studera blev min passion. Socialantropologi, idéhistoria, journalistisk och asiatiska tanketraditioner fascinerade mig, och särskilt yogan och dess filosofi. Jag blev mamma i tonåren och levde själv med min dotter. Livet var tufft, både ekonomiskt men även på andra sätt.

Genom ett jag sålde en artikel till en resetidning fick jag möjligheten att resa till Thailand. Det var där jag år 2000 mötte en man på en strand som yogade.  Efter några månader av dagliga hatha-yogaövningar var jag smärtfri (och har varit sedan dess, trots att ryggen fortfarande är skadad) och yogan blev en del av min dagliga övning. 2001 djupnade förälskelsen då ashtangan kom in i mitt liv - och har sedan dess varit en del av min övning. Graves sjukdom är en autonomin sköldkörtel-sjukdom som jag diagnostiserades med 2004. Efter två års cellgiftsbehandling var jag friskförklarad och har sedan dess inte upplevt några symtom.

Det var i samband med dessa sjukdomstillstånd jag förutom ashtangan även började fördjupa mig i meditation och yinyoga. Dessa två blev mina dagliga mediciner. För kroppen och psyket. Även om jag innehar flera internationella certifikat (och över tusen så kallade "timmar") i många olika yoga-stilar, så vet jag med säkerhet att ingen utbildning gör dig till yogalärare. Att lära ut och leva yogan är en livsstil, ett sätt att se på livet att ständigt fördjupa sig och rena sitt sinne. Det finns otaliga historier om hur yoga förändrar liv och min är ännu en i raden. Yogan gav mig nytt liv. Eller, nej, kombinationen av yoga, daglig meditation och tre års intensiv psykoterapi gav mig nytt liv. Jag är medveten om att de flesta varken har behov, motivation, tid eller lust att göra ett liknande självarbete. Men min inre längtan efter hälsa, autenticitet och ett liv fritt från lidande var starkare än allt annat.

Jag har också insett att yoga minst handlar om att vara vig och böjlig. Vi kan sitta i perfekt lotusställning i timmar eller stå på huvudet en hel dag men fortfarande bli upprörda över att grannen tar vår tvättid, vara självdestruktiva och ha dysfunktionella relationer. Att kunna utföra akrobatisk yoga medför inte automatiskt inre visdom, i så fall skulle vi tillbe 10-åriga gymnaster. Sann yoga och meditation ger mig friheten att kunna välja mina reaktioner. Det stormar omkring mig nu också, ibland mår jag dåligt, är arg och ledsen, men jag kan nu mycket lättare tillåta alla känslor att finnas i kroppen. Jag kan observera mina inre reaktioner med en kärleksfull blick, istället för att som tidigare skapa drama och på så sätt bädda för ytterligare strider, ytterligare lidande. Yogans och meditationens syfte är att hålla kroppen och sinnet friskt. På så sätt kan vi åldras med glädje och med en ständig nyfikenhet, närvaro och vitalitet. Och genom den egna transformationen förändra hela världen."

Min inspiration

Jag har studerat Hatha Yoga (Bihar School) hos Saji PK, Ashtanga hos Kristina Karitinou, Yinyoga hos Sarah Powers, Norman Blair  och Bernie Clark och Restorative-Yoga hos Judith Lasater. Jag har även yogat för många erkända lärare genom åren, förutom de ovan nämnda även Sharath Jois (i Mysore), Petri Räisänen, Laruga Glaser och Kristina Karitinou.

De senaste tjugo åren har jag fördjupat sig i mindfulnessmeditation/vipassana genom att åka på kortare och längre retreats (minst en månad och flera kortare per år). Mina främsta inspiratörer är, förutom svenske Staffan Hammers till exempel S.N Goenka, Sayadaw U Tejaniya, J Goldstein, Gil Fronstad, Alexis Santos och Ajahn Sucitto.

De senaste åren är det den burmesiske meditations-mästarens Sayadaw U Tejaniyas undervisning som är min främsta inspiration och jag reser årligen till hans center för längre retreat och vidare förkovran. Min andra huvudlärare är den brittiske vipassanaläraren Ajahn Sucitto.

Jag har även studerat en termin Traditionell Kinesisk Medicin på Svenska Akupunkturakademin och jag innehar en akademisk examen inom Idéhistoria och Socialantropologi från Stockholms Universitet och har under 15 års tid, förutom yogalärare och författare, varit etablerad som journalist och skrivit om meditation, yoga, hälsa, resor och psykologi – främst för Svenska Dagbladet (läs mina artiklar här).

Jag har en vuxen dotter, Bianca, som även hon är yogalärare. Jag bor med min partner Mats i en lägenhet i Stockholm, Sverige.  Jag sitter även med i styrelsen för Vipassanagruppen i Sverige och är delaktig i att bjuda in kompetenta meditations-lärare till Sverige.