Skip to content
DSC01860

Magdalena Mecweld

Magdalena Mecweld är yoginin, journalisten och författaren till succé-boken och appen ”Vila dig i form med yinyoga”. Hon är en mycket uppskattad och omtyckt lärare som förenar djup visdom med lättsam humor i sin unika yoga-undervisning. Hon är en av de första att lära ut yinyoga i Sverige med regelbundna klasser och workshops sedan många år. Magdalena håller även i de mycket populära yinyoga-lärarutbildningarna och har certifierat hundratals nöjda yinyoga-lärare i Sverige, Norge, Finland och Danmark de senaste åren (läs mer om utbildningarna här).

2012 kom hennes bok ”Vila dig i form med yinyoga” (här kan du läsa om boken) ut och blev en försäljningssuccé med flera slutsålda upplagor. Bokens personliga, vackra och samtidigt mycket praktiska upplägg har berört och hjälpt tusentals läsare i hela Norden och även i många andra länder runt världen. Även appen med samma namn är mycket populär. Både boken och appen finns nu på engelska under namnet ”Serenity Yin Yoga – Rest yourself to a healthy body & calm mind”.

”Jag ser hela livet som meditation och yoga, försöker att vara medveten i alla livets skeenden. Det är inte det som händer på mattan eller meditationskudden som är intressant, det är det som händer då livet pressar, stressar oss, när saker och ting inte blir så som vi vill ha dem, eller då de faktiskt blir det!”

- Magdalena Mecweld

Magdalenas unika Yinyoga

Efter dryga decennium i uteslutande yinyoga-undervisning både gällande klasser, utbildningar och workshops har Magdalena utvecklat en fingertoppskänsla i sitt sätt att instruera och förmedla yinyogans djupa visdom. Hon sätter störst vikt vid individens känsla i positionen, samtidigt som hon uppmanar en att slappna av på djupet och ser till varje elevs unika fysiska och mentala förutsättningar. Användning av hjälpmedel är en förutsättning för att kroppen ska hitta denna djupa avslappning. Under ställningens gång använder Magdalena sig av olika meditativa tekniker, till exempel kroppsskanning, mindfulness och kärleksfull vänlighet och genom att verbalt föra in eleverna i närvaro. Så kallad passiv stretch, icke-strävan med kroppsmedvetenhet är nycklarna till det unika resultatet av Magdalenas yinyoga-stil.

Bakgrund

Magdalena har sedan barnsben varit fascinerad av det vi numera kallar ”andlighet”. Hon började med astrologi, grafologi och tarot-läsningar i tonåren och har fortsatt med astrologi genom åren, men det var 1994 som meditation och yoga på allvar kom in i hennes liv. Hon innehar flera internationella certifikat (och över tusen så kallade "timmar") i många olika yoga-stilar, bl.a Hatha Yoga (Bihar School) hos Saji PK, Ashtanga hos Kristina Karitinou, Yinyoga hos Sarah Powers, Norman Blair  och Bernie Clark och Restorative-Yoga hos Judith Lasater. Magdalena har även yogat för många erkända lärare genom åren, förutom de ovan nämnda även Sharath Jois (i Mysore), Petri Räisänen, Laruga Glaser och Kristina Karitinou.

Hon började undervisa i Ashtanga yoga 2003 men det är yinyoga som sedan många år har blivit hennes signum. Genom åren har Magdalena skapat en egen unik yinyoga-stil som uppskattas av elever över hela världen, inte minst genom den internationellt populära appen "Vila dig i form". De senaste tjugo åren har hon fördjupat sig i mindfulness-meditation/vipassana genom att studera med många av världens främsta meditationslärare, förutom svenske Staffan Hammers till exempel S.N Goenka, Sayadaw U Tejaniya, J Goldstein, S&R Weissman, Gil Fronstad, Alexis Santos och många andra. De senaste åren är det just den burmesiske meditations-mästarens Sayadaw U Tejaniyas undervisning som är hennes främsta inspiration och hon reser till hans center årligen för vidare förkovring.

Magdalena har även studerat en termin Traditionell Kinesisk Medicin på Svenska Akupunkturakademin och innehar en akademisk examen inom Idéhistoria och Socialantropologi från Stockholms Universitet och har under 15 års tid, förutom yogalärare och författare, varit etablerad som journalist och skrivit om meditation, yoga, hälsa, resor och psykologi – främst för Svenska Dagbladet (läs hennes artiklar här).

Magdalena har en vuxen dotter, Bianca, som är yogalärare. Hon bor med sin partner Mats i en lägenhet i Stockholm, Sverige.  Magdalena sitter även med i styrelsen för Vipassanagruppen i Sverige och är delaktig i att bjuda in kompetenta meditations-lärare till Sverige.