Yinyoga och De 5 Hindren: #3 Slöhet

Lärare: Magdalena & Mats
Pris: 320 kr

_DSC0107

SLÖHET, LATHET

Det tredje hindret är slöhet, Slöhet, lathet, tröghet eller seghet. Till exempel kan vi sakna energin att ta oss an konstruktiva aktiviteter som krävs för att uppnå lycka, visdom och befrielse från lidande tex meditation och yoga.  Men detta hinder bromsar även annat som är ”bra för oss”. Slöhet kan även vara fysisk eller mental, och kan orsakas av olika faktorer, såsom sömnbrist, sjukdom, bristande motivation eller bristande intresse. Det kan också uppstå på grund av för mycket avkoppling och brist på aktivitet. Vi övervinner detta hinder genom tålmodig självdisciplin. Att hitta glädje, motivation och intresse i de aktiviteter man utför tex genom utmaningar kan man öka sitt fokus, koncentration och uppmärksamhet. I kroppen kan slöhet göra att vi blir tunga, lata och undviker aktivitet. Yinyogan vi gör sätter igång energin på ett mjukt och snällt sätt så att vi även får energi till annat.

Denna workshop-serie kombinerar föredrag om Buddhas Fem Hinder ”Panca Niravani”, med Yinyoga som öppnar upp och gör så att spänningar, blockeringar och stelhet i både kropp och sinne släpper. Energin får fritt flöde.  De fem hindren habegär, motvilja, rastlöshet, slöhet och tvivel myntades av Buddha för att hjälpa oss att inse hur vi kan bli fria från dem och börja leva vårt dyrbara liv fullt ut – utan stress/onödigt lidande.

Hindren dyker upp både i meditationen/yogan – hindrar oss från att uppleva närvaro och lugn. Och i livet – där de hindrar oss från att uppleva lugn, tillit, vila och glädje. De nästlar sig in i allt från relationer, arbete, känsloliv, tankar, ja det mesta i våra liv. De medför stress, press, tvivel, handlingsförlamning. Genom medvetenheten om dem förlorar de sin makt och vi blir friare och mer och mer ”detoxade”.

Lärare: Magdalena & Mats
Pris: 320 kr